Havbruksdrone sjekker KNM «Helge Ingstad»

Nyheter
2000

En undervanndrone som vanligvis brukes til inspeksjon av merder og helsetilstand på fisk på oppdrettsanlegg, skal bistå Forsvaret med hevingsarbeidet av den havarerte fregatten.

Det er det Trondheim-baserte teknologiselskapet Blueye Robotics som leverer to «Blueye Pioneer» undervannsdroner til Forsvaret. «Blueye Pioneer» brukes vanligvis av oppdretts- og serviceselskaper til å gjennomføre visuelt inspeksjonsarbeid under havoverflaten uten hjelp av dykkere eller ROVer.

– Undervannsdronen vår brukes vanligvis til inspeksjon av merder og helsetilstand på fisk på oppdrettsanlegg, eller skroginspeksjoner på båter. Selv om dette oppdragets natur er svært spesielt, så er det denne type inspeksjonsarbeid dronen vår er designet for. Sett opp mot totalkostnadene for hevingsoperasjonen er dette en svært beskjeden investering for Forsvaret ettersom dronen vår er priset lavt i forhold til alternativ teknologi og dykkere, sier Erik Dyrkoren.

Skal inspisere torpedorom
De kompakte og lett-manøvrerbare undervannsdronene til Blueye Robotics skal bistå med å inspisere torpedorom og andre viktige områder som hittil ikke har vært tilgjengelig innvendig i fregatten, i forkant av løfteoperasjonen.

– Når Forsvaret kaller stiller vi selvsagt opp. De ønsker å bruke dronene våre ettersom de kan sende live videobilder i HD-kvalitet til operatører på overflaten. Samtidig er dronen vår bare 45 x 25 x 35 centimeter og veier kun ni kilo, så den kommer til der annet undervannsutstyr ikke har tilgang, sier Erik Dyrkoren, medgründer og daglig leder i Blueye Robotics.

Tidligere i uka ankom derfor Blueye Robotics Haakonsvern med to undervannsdroner. Dagen ble brukt til opplæring av forsvarspersonell i bruk av dronen. Dronen er enkel å bruke, så det er Forsvarets eget personell som skal operere den under operasjonene. Man opererer dronen ved hjelp av et nettbrett eller en smarttelefon, som mottar video fra dronens kamera i sanntid via en tynn navlestreng som går til havoverflaten og deretter sendes trådløst til nettbrettet.

Til tross for at den er liten av størrelse, er dronen utstyrt med kraftige thrustere som gjør den i stand til operere i sterk strøm, som det er i Hjeltefjorden. Dronen kan dykke ned til 150 meters dyp, men det vil ikke være nødvendig ved disse operasjonene.

Drone for oppdrettsnæringen
I dag utfører oppdrettsnæringen vanligvis visuelt inspeksjonsarbeid under havoverflaten og på havbunnen ved hjelp av fastmonterte kamerasystemer, dykkere eller ROVer. Mens bruk av dykkere er ineffektivt og innebærer HMS-risiko, har bruk av ROVer tradisjonelt vært svært kostbart, krevd mye trening samt i de fleste tilfeller en ekstern operatør for å operere. Fastmonterte kamerasystemer, på den annen side, har sine naturlige begrensninger når det gjelder rekkevidde og fleksibilitet.

Undervannsdronen «Blueye Pioneer» er derfor designet for å tilfredsstille oppdrettsnæringens pålitelighetskrav, men med en brukervennlighet som man vanligvis forbinder med forbrukerteknologi. Dronen kan styres av enhver person som klarer å bruke en smarttelefon eller nettbrett.

– Dronen vår er vesentlig rimeligere enn dykkere og ROVer. Kombinert ned en opex lik null kan den gjøre inspeksjoner av merder mer hyppige og mindre besværlige. Det muliggjør igjen flere droner på hvert servicefartøy eller oppdrettsanlegg, som vil gjøre undervannsinspeksjoner enda mer effektive og gjøre oppdrettere og serviceselskaper i stand til å identifisere og fikse problemer med både fisk og anlegg raskere enn vanlig, sier Erik Dyrkoren.

Blueye Robotics har sitt utspring fra NTNUs Centre for Autonomous Marine Operations and Systems (NTNU AMOS). Det er Erik Dyrkoren, professor ved NTNU Martin Ludvigsen, Erik Haugane og Christine Spiten som er grunnleggerne av Blueye. Det internasjonalt anerkjente tidsskriftet Forbes hadde i fjor Christine Spiten på sin toppliste over «30 under 30 år» blant internasjonale teknologigründere.