Havarikommisjonen har lagt frem rapport etter dødsulykken på «Rohav»

Nyheter
1123

Statens havarikommisjon for transport (SHT) har avgitt rapport etter at en mann i 40-årene omkom i en arbeidsulykke om bord i brønnbåten «Rohav» i Bergsfjorden i Senja kommune i september i fjor.

Mannen som var fra Sortland, hadde jobbet i rederiet Rostein i flere år da ulykken oppstod. 

«Det var under klargjøring for neste last at besetningsmedlemmet planla å bytte en slange til hydraulikksystemet som opererte brønnluken til lasterommet. Da slangen ble løsnet, rant oljen ut og det hydrauliske trykket sank, slik at sylinderne raskt mistet bærekraften. Brønnluken lukket seg og klemte personen mot lukekarmen», heter det i rapporten fra SHT.

Det skal ha raskt ha blitt igangsatt førstehjelp av mannskapet om bord.

«Fartøyet gikk til Skaland for å overføre den forulykkede til luftambulanse, men livet stod ikke til å redde», skriver SHT videre.

Ifølge SHT har undersøkelsen vist at brønnluken ikke hadde noen etablerte sikkerhetsbarrierer. I tillegg var skipets driftsmanual mangelfull med hensyn til arbeid som involverte brønnluken, slikt arbeid var ikke identifisert som en potensiell fare og ikke risikovurdert.

Rederi, byggeverft og Sjøfartsdirektoratet har iverksatt tiltak for at lignende ulykker ikke skal skje igjen.

«Med bakgrunn i de iverksatte tiltak fremmer ikke Havarikommisjonen noen sikkerhetstilrådinger i forbindelse med denne ulykken», skriver SHT avslutningsvis.

Rostein, Aas Mek. Verksted og Sjøfartsdirektoratet iverksetter tiltak etter ulykken. Hele rapporten, inkludert hvilke tiltak som er satt i gang, kan du lese om her.

Det var NRK som først omtalte at rapporten var klar.