Norskeide Canadian Salmon har rykket et skritt nærmere ambisjonen om å produsere laks i Nova Scotia, Canada, snaue to år etter at de begynte å utforske potensielle oppdrettslokaliteter.
Canadian Salmon, heleid av Bergen-baserte Haugland-gruppen, fikk muligheten til å utforske lokaliteter i St Mary’s Bay, i Digby County, hvor de ønsker å drive fire oppdrettsanlegg med åpne merder.
– Vi likte det vi så (i løpet av perioden), så vi startet den formelle søknadsprosessen om konsesjoner med regjeringen i Nova Scotia i februar 2022, sier Martin Karlsen, president i Canadian Salmon, til iLaks.
Les også: Eier av Erko Seafood og «Norwegian Gannet» vil etablere oppdrettsvirksomhet i Canada
Anbefaling
Nova Scotia Department of Fisheries and Aquaculture vurderer nå søknaden som, hvis den blir godkjent, vil bli sendt til Aquaculture Review Board (ARB) for endelig godkjenning.
– Fiskeriavdelingen gir ikke en anbefaling til ARB på den ene eller den andre måten. ARBs vurderingsnemnd er satt opp for å ha egne kriterier, som er en vitenskapsbasert evaluering. Den vil ta sin avgjørelse, og den avgjørelsen er endelig. Fiskeriavdelingen vil da utstede konsesjoner basert på ARB-vedtaket, sier Karlsen.
Karlsen er ikke sikker på hvor lang tid det vil ta, men vurderingene vil omfatte miljøvurdering og offentlig høring.
– Herregud, jeg håper (det vil ta bare) måneder. Det er det jeg håper på fordi det er det som står i søknadspapirene våre. Det vi ønsker er å ha fisk i vannet våren 2023, som er neste vår. Mye må skje for at det skal skje. Så hvor realistisk det er, er det vanskelig å si, fordi det virkelig avhenger av hvor lang tid den interne gjennomgangen (fra fiskeriavdelingen) vil ta, og når den vil presentere den for ARB, sier han.
Karlsen sier at operasjonene vil starte gradvis i St Mary’s Bay ved å sette ut de planlagte 12 merdene på hver av de fire lokalitetene med bare halv kapasitet, eller rundt 50.000 fisk i hver merd.
– Vi har et langsiktig syn. Det er vår intensjon å være et fullt integrert selskap, som betyr klekkeri, smolt, post-smolt, påvekst, brønnbåttjenester og så videre. Men vi tar en dag av gangen og vokser sakte, men sikkert. Og som jeg har blitt sitert lokalt før: vi kommer definitivt til å gå før vi begynner å løpe.
Aktivister opprørt
Canadian Salmon vil ikke være den første oppdrettsvirksomheten i St Mary’s Bay. Cooke Aquaculture, med hovedkontor i New Brunswick, har drevet oppdrett i området i godt over 20 år. Men det planlagte inntoget av Canadian Salmon i bukten vekker irritasjon blant aktivistene i provinsen.
En gruppe kalt St Mary’s Bay Protector ble samlet på kvelden mandag 13. juni, for å diskutere forslaget om utvikling av Canadian Salmon.
«Til sammen vil disse fire lokalitetene se et massivt, økosystem-endrende produksjonsnivå i St Mary’s Bay, og mer enn doble all oppdrettslaksen som Nova Scotia produserer for tiden. Vi oppfordrer minister Houston til å etablere et moratorium for nye laksefarmer i St Mary’s Bay, og vi trenger din hjelp,» uttalte gruppen i sin oppfordring til å delta på mandagsmøtet.
Det har gått to år siden Cermaq Canada la planene om å produsere laks på vent i Nova Scotia. Selskapet sa at det gjorde det fordi det «trenger å sikre flere lokaliteter enn det som var tilgjengelig.» Men til tross for en frysing av planene sine, erkjente selskapet at Nova Scotia har et betydelig potensial for industrien.
Karlsen er enig og sier at en faktor er provinsens nærhet til det robuste nordøstlige USA-markedet.
– Med de mengdene fisk vi vil ha, og fordi vi er veldig nær New England-markedet, vil vi konsentrere oss om dette området. Vi har ikke til hensikt å fly fisk over hele verden for å ha minst mulig miljøpåvirkning på verden. Vi har et stort marked i vårt eget geografiske område, sier han.