Haugesundfirma lanserer mobilt resirkuleringsanlegg for landbasert oppdrett

Nyheter
2916

Aquaculture by Sandtorv-Haugesund vil spare oppdretterne for driftskostnader og miljøet for mye forurensing.

Så godt som alle nye landbaserte oppdrettsanlegg som bygges i Norge er resirkuleringsanlegg som benytter seg av RAS-teknologi. Resirkulering reduserer vannbehovet og gir bedre energiutnyttelse, men enkelte har ment at teknologien ikke har vært gode nok. Med sitt nye system vil Aquaculture by Sandtorv-Haugesund gjøre noe med dette.

– Med vårt containerbaserte plug and play-system får man nå et fullautomatisert og fleksibelt RAS-anlegg med behandling av slam og fôrrester. Det mobile anlegget sørger for oversikt og kontroll via full monitorering på PC og mobil, løpende diagnostisering og automatisk justering, forklarer Tommy Nilsen i Aquaculture by Sandtorv til iLaks.

Fra olje til fisk
Målet er at Aquaculture by Sandtorv skal bli en fullverdig oppdrettsleverandør, og selskapet satser internasjonalt. Nilsen har selv hatt idéen, og utviklet løsningene basert på lang erfaring fra olje- og gassindustrien.

– Med vårt containerbaserte nød-RAS-system har anleggene dobbel sikkerhet mot driftsstans, og i motsetning til vanlige systemer der hele anlegget blir rammet ved sykdom eller forverring av vannkvaliteten i én av tankene har dette isolert hver eneste tank for å forhindre kontaminering fra tank til tank. Dette gir mye større sikkerhet, bedre stabilitet, mindre svinn og det vil spare oppdretterne for store kostnader.

Nilsen mener anlegget vil redusere kostnader på filterbruk, fôringsmengde, gi sjeldnere utbytting av vann, mindre svinn og en stor miljøgevinst. Avfallet fra RAS-systemet er nemlig klargjort for tørking, og kan derfor gis tilbake til naturen som råstoff til gjødsel eller bio-brennstoff.

Samarbeid
Det nye RAS-anlegget er et samarbeidsprosjekt mellom Aquaculture by Sandtorv-Haugesund, Landing Aquaculture i Nederland og Nimoc Marine i Rosendal.

– Utstyret er testet av vår ingeniøravdeling i Nederland. To «store» aktører her i Norge har vist stor interesse for vårt utsty, opplyser Øyvind Nilsen, teknisk selger i Sandtorv.