Har troen på PE-aktørenes inntreden i landbasert oppdrett: – Har lange nok briller og dype nok lommer

Nyheter
0

Nordea-topp tror at PE-finansiering kan være et godt supplement i finansieringsmiksen til landbasert oppdrett.

I fjor kom landbasert oppdrett for fullt. I år forventes det at segmentet skal utvikle seg videre. For å lykkes med det trengs det kapital. Mye kapital. Ifølge Boston Consulting Group (BCG) har suksessen allerede vekket oppmerksomheten fra tunge kapitalmiljøer, særlig fra private equity (PE).

Nordea Corporate Finance er blant aktørene som står midt oppi landbaserte finansieringsprosjekter. Ansvarlig for sjømatsektoren, Kolbjørn Giskeødegård, synes at PE sin inntreden er spennende.

– Utviklingen i PE-sektoren er interessant. Slik vi ser det kan det gi en god finansieringsmiks. PE-aktører har lange nok briller og dype nok lommer, slår han fast overfor iLaks.

LES OGSÅ: – Dette kan på mange måter sees på som avansert kjemi og prosessindustri

Proof of concept
Som den gode bankmannen han er, holder han riktignok litt igjen, selv om han ser at det er mange gode signaler.

– Det er kanskje litt tidlig å fastslå 100 prosent at syretesten er bestått, men man ser at konseptet fungerer og at flere og flere lykkes, understreker han.

Giskeødegård ser likefullt at det er noen sentrale forutsetninger som nå har beveget seg riktig vei. Lønnsomheten har gått opp og det er blitt mer trygghet knyttet til håndtering av biologisk risiko.

– Det mest åpenbare er at lakseprisene har steget og at produksjonskostnadene på land har falt, sier han.

– Dessuten har man klart å svare ut flere utfordringer i tradisjonell oppdrett som lus, perlesnormanet, algeproblemer, vintersår og rømming, legger han til.

Les også: Multinasjonalt private equity-fond tar kontroll og sikrer finansiering av landbasert oppdrettsanlegg på Nesna

Kompetente investorer
Banktoppen har fått med seg diskusjonen om hvordan PE kan fungere som et alternativ til børs- og lånefinansiering.

– Det er på det rene at tidlig i et utviklingsløp er det egenkapitalfinansiering som gjelder. Bankfinansiering som hoved-kapitalkilde vil normalt være aktuelt først når kontantstrømmene fra drift er blitt positive, understreker han.

Giskeødegård ser klare likhetstrekk med PE-fond sin inntreden i infrastruktur, sammenlignet med det som er i ferd med å skje innenfor landbasert oppdrett.

– Infrastrukturfondene har bygget opp betydelig kunnskap og innsikt over tid. Nå opplever vi at PE-aktørene etterhvert gjør det samme innenfor landbasert oppdrett, påpeker han.

Han tror at kombinasjonen av økt kompetanse og redusert risiko gjør at PE-fond at kan være en godt finansieringsalternativ fremover, sammenlignet med børs.

– I tillegg til at man slipper man unna det kortsiktige kvartalsfokuset, vil PE-investorer normalt være tettere på investeringen, og kan bidra med sin strategiske kompetanse, for eksempel gjennom styreverv, bemerker Giskeødegård.