Har sugerøret rett ned i Golfstrømmen: – Vårt unike fortrinn er langs Andfjorden

Nyheter
0

Videre framdriftsplan de nærmeste ukene.

For få dager siden overtok Andfjord Salmon formelt det første bassenget fra entreprenøren.

– Det var en stor milepæl for oss, sier administrerende direktør Martin Rasmussen.

Det er særlig plasseringen på Kvalnes på Andøya lengst nord i Nordland som skaper forventninger.

– Viktigst er det å få landet sluttfasen på det første bassenget. Det er det en god plan på. Samtidig har det åpnet seg en mulighet til å få tatt grunnen ned til et nivå for de neste bassengene, sier Rasmussen.

Martin Rasmussen er administrerende direktør i Andfjord Salmon.

– I løpet av de nærmeste ukene får vi tatt de endelige beslutningene, og valg av videre plan. Når det er gjort blir det mye arbeid med å få økt produksjonskapasiteten.

– Det ser jeg som hensiktsmessig. Jeg ser på det som en spennende prosess, og har kjempelyst til å få gjort den jobben, sier han.

Megleranbefaling
Mandag morgen offentliggjorde meglerhuset Norne Securities sin første sektorrapport for landbaserte lakseoppdrett. Her fremheves åtte selskaper, hvorav fem er børsnoterte og tre er på vei dit. Norne gir kun to av dem kjøpsanbefaling. Èn av disse er Andfjord Salmon.

Like etter Nornes rapport ble publisert besøkte iLaks selskapets hovedkontor. Vi presenterte meglerhusets ferske anbefaling om kursmål og den bratte inntjeningen til 1,3 milliarder kroner i 2030 for administrerende direktør.

– Jeg fokuserer på det operasjonelle og har ikke noen spesiell kommentar til Nornes kursmål og analyse, er Martin Rasmussens umiddelbare reaksjon.

Bratt inntjening
Den bratte inntjening er ambisiøs og vi ønsker hans vurdering.

– Produksjonsplanene vi har med trinnvis opptrappingen er selvfølgelig realistisk, og med gode kalkyler. Prisene på laks har alle et forhold til. Det som er viktig, er å ha en lav produksjonskostnad, og det er lav energikostnad og god biologi, og ikke så mye mer komplisert enn det, sier Rasmussen.

Det er lite som minner om milliarder og børs i de relativt beskjedne og svært sparsommelig innredede kontorene på havna på Sortland. Så vi tar med finansdirektør og administrerende ut i blåbyen Sortland. En sliten rosa benk med korrekt farge i bakgrunnen velges for anledningen.

Martin Rasmussen flankert med finansdirektør Bjarne Martinsen på sin høyre side.

Sugerør i Golfstrømmen
Langs Andfjord Salmons lokasjon på Kvalnes er det stedvis svært brådjupt. Opp til flere hundre meter, og her kommer Golfstrømmen inn langs Andfjorden.

– Vi kan hente vannet noen hundre meter utenfor våre lokasjoner. Jeg kjenner ikke til andre lokaliteter hvor du kan få golfstrømvann så nært land som vi gjør på Andøya. Vi henter et vann som har mye høyere temperaturer på vinteren, og i forhold til sykdommer gir det mindre risiko for vintersår for eksempel, forklarer Rasmussen.

Siste fase i byggingen av Andfjord Salmons første bassenget på Andøya.

160 meters dybde
Andfjord Salmon skal kunne hente vannet ned på 160 meter om det skulle være nødvendig. Det kan det bli ved for eksempel sykdomsutbrudd i nærliggende lokasjoner. På den dybden har vannet ikke vært i kontakt med andre anlegg.

– Det aller viktigste fortrinnet vi har for å lykkes økonomisk er jo gode biologiske fortrinn basert på et en enkelt konsept med gjennomstrømming av rent sjøvann. Da er vi 100 prosent avhengig av god vannkvalitet, sier Martin Rasmussen.

– Det kan ikke gjøres særlig mange andre steder i verden så nært havet enn akkurat her. Det blir god biologi og lav energikostnad, mener han.

Energi til én krone kiloet
Bunnen på bassengene hos Andfjord Salmon ligger under havnivået utenfor. Det er store energikostnader i å løfte vannet langt over havflaten. For sjøanlegg er denne kostnaden naturlig nok omtrent null kroner. Andfjord Salmon mener de vil ha en kostnad på én krone per kilo produsert fisk med sin løsning.

Det er via disse spoilerne golfstrømvannet fordeles jevnt ut i bassenget.

– Betraktelig lavere enn andre konsepter på land som jeg kjenner til. Kostnaden på én krone er verifisert av blant annet SINTEF, og ikke bare egen beregning, presiser Martin Rasmussen.

– Vi har utviklet en veldig god metode først og fremst for å spre vannet i et stort basseng. Det er det geniale med vårt konsept ligger, at vi kan spre vannet uten å bruke mye energi, sier Rasmussen.

Den utsatte smolten
– Om vi beslutter alternativ plan med utsett av smolt neste vår, vil endelig dato også avhenge av biologien. Vi vurderer det fortløpende og vurder akkurat når smolten har den optimale størrelsen, og kvaliteten til å få en god vekstfase i sjøen.

– Størrelsen vil ligge på 120 til 150 gram. Større smolt er absolutt et alternativ, men det er denne størrelsen vi velger i første omgang, sier Martin Rasmussen.

260.000 smolt skal settes ut. Fram til nå har de hatt avtale med Fjordsmolt i Grovfjord i Troms. Fremover er det ikke endelig besluttet hvem som skal levere smolten i 2022.

– Vi har et godt samarbeid med Fjordsmolt. En endelig beslutning om det blir dem eller andre må vi ta når vi beslutter endelig plan. Det er mange lokale aktører som kan være aktuelle, sier Rasmussen.

– Vi kommer fra operasjonelt hold de fleste av oss. Vant til å jobbe systematisk med risikovurderinger og ulike scenarier. Fremover ser jeg ingen tydelige vanskelige utfordringer i utbyggingen, sier administrerende direktør, Martin Rasmussen.

Martin Rasmussen.