Har noe nytt på gang: – Lykkelig som liten nisjeleverandør til laksenæringa

Nyheter
0

Ny scanner testet ut.

Ute i verkstedet sveises, skjæres og bankes det i rustfritt stål. Her jobber de med en bedøvningstank som skal til Mowi i Bjugn neste uke. De har også en ensretter for strømbedøver det haster med å få ned til Optimar i løpet av helgen.

Ivan Andreassen (29) fra har vært hos Melbu Systems i ti år. Her står han med selskapets nyeste investering, en laserskjærer. Det kutter plater opp til 25 millimeter tykkelse.

– Det er en helt annen hverdag etter vi fikk erstattet vannskjæreren med denne i oktober i fjor.  Den er tjue ganger raskere enn vannskjæreren. Eneste minus er at vi ikke kan skjære plast med den, sier Andreassen.

Ivan Andreassen er godt fornøyd med laserskjæreren.

Forløperen fra 1912
I det en ankommer Vesterålen på tur fra Lofoten med ferge, treffer en omtrent rett på døra til Melbu Systems. På dette stedet ble Melbu Mekaniske Verksted etablert i 1912, og regnes i dag som forløperen til Melbu Systems.

Einar Roger Pettersen startet i verkstedet i 1987, men er nå daglig leder for selskapet. Melby Systems er hovedsakelig leverandør til tradisjonelt fiskeri, og anser seg som en nisjeleverandør til laksenæringa.

De har sin tyngde på produkter innen utblødning og pumper, men ser nå også mulighet i en scanner de har utviklet for fartøy.

Einar Roger Pettersen er daglig leder i Melbu Systems.

Ny scanner klar
Gjennom et Horizon 2020 prosjekt, blant annet i samarbeid med SINTEF har de utviklet en scanner som primært skal registrere antall, vekt og fiskeart.

Et nytt hjelpemiddel for nøyaktig fangstdagbok, som Pettersen vil beskrive den. Siste test skal gjøres i august på et av Nergårds fartøy.

– Det er ingenting som tilsier at vi ikke kan levere denne også til laksenæringa. Det er kun en bagatell og justere den til det, sier Pettersen.

Økt kontroll
– Den kan gi økt kontroll i produksjonen. Ved å sette scannere i slakteriet, så vet de bedre hvor mye som er kjørt i den enkelte maskinen.

– Hvor mye går til filet blant annet, når den plasseres på en av linjene. Utfordringen er å få verifiseringsdata. Hvordan vite at det stemmer. Da må den kobles på i nærheten av en grader for å få avstemt dataene, forklarer Einar Roger Pettersen.

Pettersen forteller at de har noen forespørsler allerede fra laksenæringa allerede. I løpet av høsten tror han den finnes i drift også på et lakseslakteri.

Einar Roger Pettersen og Håvar Chruickshank.

Produksjonsformann Håvar Chruickshank har ansvaret for produksjonen av bedøvingstanken til Mowi og svømmeren til Optimar denne dagen.

Ove Mellvoll sveiser på harde livet for å levere ensretteren som skal til Optimar i løpet av helga.

Ola Mellvoll i sveisinga.

Ansatte overtar
Melbu Systems omsetter i dag for i overkant av 60 millioner kroner årlig. Det er en dobling i forhold til fem-seks år siden. I underkant av en tredel av dette er salg til oppdrettsnæringen.

Dagens selskap er resultat av at de ansatte foretok en virksomhetsoverdragelse fra Melbu Verft i 2009. Før det hadde Melbu Verft gått uavbrutt siden 1962.

Tidlig på åtti-tallet var de en ren vedlikeholdsbedrift for trålerflåten. Så begynte de å sondere mulighetene for å levere prosessutstyr for fartøy, oppdrett og fiskeindustri.

– Oppdrettsnæringa var på vei, og vi så et kommende behov for fabrikkutstyr også her. Tore Johnsen er den egentlig gründer av omleggingen til at vi ble en produksjonsbedrift av prosessutstyr for fiskeindustri og oppdrett, sier Pettersen.

Ensretter fra Melbu Systems.

– Holder oss til nisje
– Melbu Tech ble etablert som et salgsselskap på nitti-tallet med ambisjon om å erobre lakseverdenen. Det gikk ikke helt som planlagt, og de måtte legge inn årene i 2002.

– Etter hvert har de store aktørene vokst fra oss. Prosjektene er i dag så store, at vi holder oss til mindre nisjeprodukter for oppdrettere og slakterier, sier Pettersen.

– Skal vi nå først se oss selv i bakspeilet, kunne sikkert mye vært gjort annerledes på slutten av nitti-tallet, sier Pettersen.

– I ettertid er det lett å se at de burde hatt egen utvikling på Melbu. Ikke minst satset mye mer på automasjon, sier han. De startet med automasjon for en seks-sju år siden.

– Vi må være med på automasjon og robotisering fremover, er Pettersen tydelig på.

Bedøvingstank.

Lykkelig som liten
Den daglige lederen er klar på at det er fullt mulig å være lykkelig som liten leverandør til næringa.

– Vi kommer til å vokse fremover også. Innen enkelte segmenter, samt være en nisjeleverandør med kompetanse.

Det de gjør innenfor pumping og logistikk knyttet til utbløding er noe de kan utvikle seg på, mener Pettersen. De har patent på den ensretter som brukes i tilknytning til Optimars strømbedøver.

Daglig leder Einar Roger Pettersen i Melby Systems. (Foto: Steve Hernes)