Har konkludert i fallulykke-sak på settefiskanlegg på Frøya

Nyheter
798

23. oktober i fjor falt en mann i slutten av 50-årene ned én etasje gjennom et trappehull og traff et betonggulv under en utvidelse av settefiskanlegget til Vikan Settefisk på Frøya. Nå har politiet og Arbeidstilsynet konkludert i saken.

«Mannen var våken og bevisst etter fallet, men hadde store smerter etter ulykken», meldte lokalavisen Hitra-Frøya etter hendelsen.

I et brev til Vikan Settefisk fra Arbeidstilsynet datert 18. mai vises det til at saken ble henlagt av politiet i april, og at den deretter ble overført til Arbeidstilsynet for vurdering av sanksjonering. Arbeidstilsynet har adgang til å ilegge overtredelsesgebyr etter arbeidsmiljøloven.

«Arbeidstilsynet vil med dette orientere om at vi ikke vil vedta overtredelsesgebyr som del av vår oppfølging etter arbeidsulykken», skriver tilsynet i brevet til Vikan Settefisk.

Falt 2,5 meter
Arbeidstilsynet var på tilsyn to dager etter hendelsen, og iLaks har fått innsyn i tilsynsrapporten. Arbeidstilsynet undersøkte forhold rundt arbeidsulykken for å vurdere om det forelå brudd på gjeldende lov- og regelverk, men fant ingen brudd.

«Arbeidsulykken inntraff under komplettering av arbeider i sjakter ved yngelkar», skriver Arbeidstilsynet i rapporten og fortsetter:

«En sjakt sto åpen med stige opp til dekke da uten at nødvendig sikring var etablert på gangbane inn mot sjakt. I forbindelse med flytting av arbeidsbelysning ble strøm til lys kuttet. Det redegjøres for at lyset var borte i anslagsvis 10 sekunder…Dette er et område som ikke har vindusarealer som slipper inn naturlig lys, og at det kun er en lyskilde i arealet. Fallhøyde fra gangbane og ned i sjakta oppgis til å være 2.5 meter», heter det videre i rapporten.

Gjennomførte vernerunde
Arbeidstilsynet skriver videre at vurderingen i saken er gjort med bakgrunn i tilsynet 25. oktober samt dokumentasjonen som Vikan Settefisk har sendt inn. Det ble gjennomført tilsyn hos både byggherre Vikan Settefisk samt totalentreprenør og underentreprenør.

Ifølge Arbeidstilsynet gjennomførte disse virksomhetene også en vernerunde på prosjektet klokken 09.00 ulykkesdagen.

«Det framkommer at kantsikringer og sikring av utsparinger i dekker ble kontrollert uten at avvik ble avdekket», skriver Arbeidstilsynet.

I henhold til kravet for å sikre arbeidsområdet i forbindelse med arbeid i sjakten er dette noe som påhviler de som utfører arbeidet. I dette tilfellet var det hovedentreprenør, ifølge Arbeidstilsynet.

Arbeidstilsynet mener arbeidsoppgaven med arbeid arbeid i sjakt trolig var godt kjent for alle som hadde gjennomført og deltatt på vernerunden ulykkesdagen. Videre mener tilsynet at det kun var de ansatte hos hovedentreprenøren, som utførte arbeid på yngelavdelingen og i sjakten denne dagen.

«Det er videre lagt til grunn at lyset som lyste opp arealet var slukket i 10 sekunder og som medførte at XXX (mannen) gikk seg ned i en usikret sjakt», står det i rapporten.

– Ikke tilstrekkelig med muntlig beskjed
«Det har i arbeidet i saken blitt vist til forhold som menes som relevante og som mulig en være en bakenforliggende årsak for ulykken. Dette menes være ikke ivaretatt av byggherre i gjennomføringsfasen. Det vises til at lyssetting av arealet er forhold som i henhold til tilleggsbestemmelser gitt i kontrakt ikke er blitt tilstrekkelig ivaretatt i gjennomføringsfasen av byggherren. Dette er forhold som er av privatrettslig art og må ivaretas av kontraktspartene og vil ikke bli vurdert av Arbeidstilsynet i denne saken», heter det videre i rapporten.

Arbeidstilsynet skriver videre at uavhengig om området på ulykkestidspunktet var mørklagt eller ikke, skal det settes opp sikring som skal forhindre at arbeidstakere går seg ned i en usikret utsparing i gulvet og at dette skal iverksettes av utførende entreprenør for arbeidet.

«Det er ikke tilstrekkelig at det blir gitt en muntlig beskjed om at arbeid pågår», understreker Arbeidstilsynet.

Ifølge rapporten ble det etter hendelsen etablert en avstenging på gangbanen under arbeid i sjakt.

Daglig leder i Vikan Settefisk, Britt Åse Skarsvåg, ønsker ikke å kommentere saken overfor iLaks.