Har frist på fem dager: Isqueen jakter mottaksapparat for 800 tonn mat

1865

Isqueen AS i Lofoten er på desperat jakt etter noen som kan slakte ut 800 tonn laks før 24. mai. Hvis de ikke lykkes, vil fisken bli malt opp til ensilasje i stedet for å bli menneskemat.

– Vi har ryggen mot veggen nå, sier daglig leder Kurt Johan Svendsen.

– Vi ser oss nødt til å etterkomme vedtaket fra Mattilsynet om å ta ut fisken innen 24. mai på grunn av dagbøter på størrelse 600 000 kroner. Vi hadde virkelig håpet å kunne se at fisken gikk til menneskemat fremfor å bli destruert. Det snakkes om å unngå å kaste mat i hjemmet, men her snakker vi om 800 000 kilo sprek og fin fisk (viser til link) som altså skal destrueres etter vedtak fra MT. Fisken er ikke merket av sykdom, ingen unormal dødelighet, den spiser godt og rører seg normalt i merdene, sier han.

Se film av den omtalte fisken HER 

Presset
Fisken har størrelse 1-2,5 kilo. Det er ikke noe problem å få omsatt fisken som handelsvare, men utfordringen er at en ikke har funnet noen som kan ta imot for slakt før i midten av juni. Det er tre uker etter fristen Mattilsynet har satt.

– Siden fisken er i god form og naboen er komfortable med at han står til midten av juni, hadde vi håpet at han kunne få stå til da. Men vi føler oss presset av Mattilsynet som ikke gir oss mer tid. Hvor er forståelsen for vår situasjon? Vi har jobbet på spreng for å imøtekomme pålegget som er gitt oss. Vi hadde håpet på å få slaktet fisken, slik at selskapet kan ha en liten sjanse til å stå på egne bein etter denne beklagelige saken.  Vi har bestilt båt for å hente den minste fisken til oppmaling, men det skjærer meg i hjertet å se fisken gå til ensilasje, sier Kurt Johan Svendsen.

Unødig destruksjon
Svendsen er andre generasjon fiskeoppdretter, og selv om han og familien har vært gjennom vanskelige tider før, legger han ikke skjul på at dette er noe av det mest nedbrytende han har opplevd som fiskeoppdretter.

– Jeg vet ikke hvordan dette skal gå økonomisk for selskapet. Først og fremst må dette handle om etikk, både i forhold til fiskevelferd og i forhold til at en tar vare på fullgod menneskemat. Det er på høy tid at en tar diskusjonen om unødig destruksjon av mat i dette leddet. Når mennesker i andre verdensdeler sulter, velger altså Norge å destruere 800 tonn fisk på grunn av funn av virus i tre fisk, som i tillegg er vaksinert mot nettopp infeksiøs lakseanemi. Om vi kunne la fisken gå til mat, ville det bety så mye mer enn bare å skjære vekk mugget på hvitosten, sier han.