Har fått interregionalt biomassetak med «grønne» tillatelser

Nyheter
752

Det går fram av et vedtak som Fiskeridirektoratet fattet.

I regionene Trøndelag og Møre og Romsdal er biomassetaket fastsatt til 46.020 tonn. 59 tillatelser inngår i biomassetaket til Salmar, 30 i Trøndelag og 29 i Møre og Romsdal. Av disse inngår 14 «grønne» tillatelser (gruppe B), hvorav halvparten er konvertert fra ordinære tillatelser.

Interregionale biomassetak er et virkemiddel som brukes når bedriftene skal sørge for at norsk videreforedlingsindustri skal få råstoff. Bedriftene som har ordningen må videreforedle minst 25 prosent av fisken som produseres.

Alle de store selskapene har interregionale biomassetak.

-Interregionale biomassetak betyr ikke at bedriftene kan overskride biomassen på enkelte tillatelser og ha mindre i andre tillatelser og dermed holde seg på et interregionalt biomassetak. Derimot kan oppdrettsselskapene som har interregionale biomassetak mer effektivt planlegge sin produksjon slik at de sikrer at industribedriftene hele tiden har fisk å bearbeide, forklarer Tore Wiik, som jobber på kontrollseksjonen til Fiskeridirektoratet i Trøndelag.

Eksempel: En bedrift som har 10 tillatelser i Nordland og 10 tillatelser i Trøndelag, kan velge å produsere fisk fra 20 tillatelser i Nordland (under forutsetning av at bedriften har ledige lokaliteter) ett år og i Trøndelag neste år.

Dette er gunstig i forhold til en sonetankegang. Bedrifter som har interregionalt biomassetak kan produsere en generasjon i ett område og neste generasjon i et annet område og dermed brakklegge det andre området.

Da Trond Giske (som settestatsråd for Lisbeth Berg-Hansen) fastsatte reglene høsten 2012 skrev han: -Hensikten med endringsforslaget er å bidra til å redusere samfunnsmessige konsekvenser (bl.a. økonomiske og sysselsettingsmessige konsekvenser) ved å bidra til at jevn råstofftilgang og fleksibilitet kan opprettholdes (delvis) etter et utslaktingsvedtak på grunn av sykdom.

En saksbehandler i Fiskeridirektoratet sier at de aller største selskapene har den største fordelen av denne ordningen. Sinkaberg-Hansen er et av selskapene som har benyttet seg av ordningen.

Salmar har konvertert følgende tillatelser fra ordinære til «grønne»:

STF 0018, STF 0019, STØ 0001, STAA0007, STAA0017, MHS0005 og MSØ 0003.