Har båndlagt åtte anlegg med 38.220 tonn biomasse

Nyheter
1322

Det var 19. april det ble kjent at Mattilsynet har mistanke om infeksiøs lakseanemi (ILA) ved de SalMar-lokalitetene Ørnøya og Ørnøya II i Frøya kommune. Nå har Mattilsynet utarbeidet en plan og en sone for bekjempelse av virussykdommen.

Foruten de to lokalitetene, som ligger like ved siden av hverandre, er ytterligere seks lokaliteter på nordsiden av Frøya, i farvannet mellom SalMars slakteri på Nordskaget og Sula, nå båndlagt. Fire av disse er drevet av SalMar, to av Måsøval Fiskeoppdrett og to av Marine Harvest.

– All fisken er slaktbar, men det får jo konsekvenser om vi må ta den ut tidligere enn planlagt, sier Lars Måsøval, styreformann i Måsøval Fiskeoppdrett til Adressa.

Her ligger de båndlagte lokalitetene. Kart: Fiskeridirektoratet

Kontroll
Båndleggingen av lokalitetene setter klare krav til oppdretterne.

– Det betyr i praksis at det blir en litt utvidet kontroll av de to anleggene, og at vi må ta noen ekstra prøver. I tillegg blir det satt restriksjoner på flytting av utstyr og båter, forklarer Måsøval.

– På de åtte anleggene som er båndlagt anslår jeg at det er rundt åtte til ni millioner fisk, sier Toril Celius, førsteinspektør og veterinær i Mattilsynet avdeling Trondheim og omland, til Adressa.

Les også: Deler av «ILA-fisken» er nylig behandlet med Slice

Blodvann
– Det viktigste er å få ut fisken så raskt som mulig. Smitten følger jo fisken. I det området der er de veldig flinke til å ha både felles retningslinjer og beredskap som alle følger, sier hun videre.

Bakgrunnen for mistanken om smitte er trolig at det i juli i fjor ved et uhell ble sluppet ut blodvann fra slakting av ILA-smittet fisk på SalMars slakteri på Nordskaget.