Han var først i Norge med oppdrett av rognkjeks

Nyheter
1315

Hovgaard leverte oppdrettet rognkjeks til lusebekjempelse i oppdrettsnæringen allerede i mai i 2011.

Da hadde han holdt på med oppdrett av rognkjeks i åtte år, blant annet til kaviar.

– Jeg så en artikkel fra Nord-Norge der det sto at noen hadde funnet lus i magen på vill rognkjeks. Dermed tenkte jeg at det kunne være verdt å prøve, sier han til Sysla.

Fikk bevis

Den første leveransen på 4.000 rognkjeks gikk med lastebil til Sotra, der en båt fra Lerøy Vest Austevoll tok i mot dem.

– Veterinæren deres syntes det var en god idé å prøve, og vi ble enige om at jeg skulle få 10 kroner per fisk, og 20 hvis det fungerte, sier Hovgaard.

Etter to måneder tok fiskehelsebiolog Silje Sveen mageprøve av fisken. Der fant hun 60 lus.

– Da var det gjort. Det var beviset. Det bildet hun tok har jeg slått opp på veggen, det er historisk viktig for oss, sier forskeren.

Må gjøre tilpasninger

I fjor leverte Fjordforsk Sogn 250.000 rognkjeks til oppdrettere over hele landet. Leveransene går gjennom Norsk Oppdrettsservice, som blant annet sørger for at oppdretterne får opplæring i hvordan de skal stelle med rognkjeksen.

– Mange tror at det er bare å hive fisken ut i merden, men det er ikke så enkelt.

Dette må oppdretterne ha på plass, ifølge Hovgaard:

  • Rene nøter, ellers beiter rognkjeksen der
  • Hvileplasser for rognkjeksen. Den må kunne suge seg fast.
  • Fôring av rognkjeksen. Ikke for mye, men de må ha vedlikeholdsfôring.

Vil doble

Fjordforsk Sogn har konsesjon på produksjon av 2 millioner rognkjeks. Allerede i år er planen å doble til 500.000.

– Dette er en av løsningene på oppdrettsnæringens store miljøproblem. Det er kjekt å se at det virker, og at oppdrettsnæringen kan drive med økologisk riktige metoder, sier Hovgaard.

– Trodde jeg var steingal

Kristian Straume-Lie som var fiskehelseansvarlig i Lerøy Vest på den tiden bekrefter at de var først ute med å kjøpe rognkjeks til bruk mot lus.

– Utvilsomt. Det var ingen andre som hadde gjort det. Folk trodde jeg var steingal. At disse små, runde ballene kunne ha den funksjonen, trodde de ikke, sier Straume-Lie.

I dag jobber han i Yes Maritime, som blant annet driver med rengjøring av merder. Han har fremdeles tro på rognkjeks som lusebekjemper.

– Ja, om ikke det er selve løsningen, er det i alle fall med i verktøykassen. Rognkjeksen tåler lavere temperaturer enn leppefisken, og finnes over alt, sier han.