Egget er Hauge Aquas løsning på mange av utfordringene oppdrettsnæringen står overfor. Ideen kommer fra Cato Lyngøy, teknologidirektør i Hauge Aqua.
– Jeg ber til Gud både i arbeid og privat, og har flere ganger minnet ham på at vi har utfordringer med lus og rømming. En tidlig morgen jeg gjorde det, fikk jeg denne eggstrukturen synlig for mitt indre øye. Den har vi gått videre med, og resultatet av det ser vi nå, sier Lyngøy til Sysla.
Helt lukket
Han er utdannet veterinær, og har hatt lederjobber i Intervet Norbio, Pan Fish og Marine Harvest. Nå har han lansert en eggeformet merd, med støtte fra Innovasjon Norge.
– Den er helt lukket, også i toppen. Den dobbeltkrumme sluttede flaten og den geometriske strukturen gir den styrke, sier gründeren.
Testet i bølgetank
Arbeidet med merden begynte for alvor i mars i år. Da inngikk Hauge Aqua et samarbeid med Mundal Gruppen, som både bygger båter og leverer til oppdrettsnæringen.
Målet var å ha en modell klar for lansering på havbruksmessen Aqua Nor i august. Det klarte de.
– Modellen er 1,30 meter høy og 95 centimeter bred. Vi har testet den i en bølgetank, og har fått oppmuntrende resultater på hvor robust og stabil den er i sjøen. Flinke folk fra flere samarbeidspartene har gjort dette mulig, sier Lyngøy.
Jobber med pilot
Han sier at konseptet ble godt mottatt.
– Men vi må erkjenne at lukket teknologi generelt har mye å bevise ennå, og det er vi innstilt på. Nå jobber vi med detaljplanlegging og prosjektering av en pilot på 5000 kubikk, sier han.
Standardstørrelsen når merdene skal selges kommersielt vil bli på 22.000 kubikk, stort nok til å erstatte en stor åpen merd.
FAKTA
- Selskap med foreløpig en ansatt som holder til i Lindås utenfor Bergen.
- I tillegg til lukket oppdrettsteknologi, satser selskapet på å etablere tilapiaoppdrett i Burundi.
- Eiere er gründeren selv, i tillegg til andre private investorer.
Bivirkninger
Hauge Aqua, som har navn inspirert av Hans Nielsen Hauge, har fått ulik respons fra oppdrettsnæringen.
– Det er et stort strekk i feltet. Fra dem som er opptatt av mulighetene til å ha bedre kontroll på fiskens vekstmiljø, til skeptikerne, sier Lyngøy.
Han trekker frem at det som var et enkelt og konkurransedyktig konsept med åpne merder, har fått mange bivirkninger.
– Disse går ut over fiskens prestasjon, samtidig som de driver opp en rekke kostnader. Vi tenker at en forbedret fiskeprestasjon, bedre overlevelse og vekst og trivsel, gjennom å etablere et langt bedre og mer kontrollert miljø vil gi bortfall av en rekke kostnader som næringen i dag har. Det vil betale for teknologiskiftet, fortsetter gründeren.
Et faseskifte
Når den første eggeformede merden kan testes i sjøen, er uvisst.
– Vi jobber så raskt vi kan, sier Lyngøy.
Han tror ikke hele oppdrettsnæringen plutselig vil konvertere til lukkede merder.
– Situasjonen varierer veldig langs kysten. Jeg tror vi er i gang med et faseskifte der denne type teknologi kan gjøre livet enklere både for fisk og oppdretter og legge grunnlag for en videre vekst i næringen. Dette kan skje både på eksisterende lokaliteter, men også i områder hvor næringen i dag ikke slipper til på grunn av utfordringene den sliter med.