Hamstrer laks til årets laveste priser

Nyheter
1289

Denne uken har europeiske laksepriser falt til sitt laveste nivå i år. Nederlandske røykerier benytter anledningen til å kjøpe større volumer.

– Våre kunder bygger opp lager, så vi kjøper ekstra volum for øyeblikket og i noen uker nå, sier Harm Ten Napel, konsernsjef i foredlingsselskapet Het Urker Zalmhuys til Salmon Business.

Kunder for fryst laks er spesielt interesserte i å bygge lager.

Sikre
– De ønsker å sikre sin laks i de kommende månedene. Risikoen for at prisene vil falle enda lavere enn nå er liten, slik at selskapene som har råd til det kjøper mer volum nå. Kunder som vanligvis bare kjøper fersk laks er også interesserte i mer volum, men vi ser ingen større økning for øyeblikket.

Han forventer at prisene skal forbli på dagens nivå i noen uker til.

– I fjor rundt denne tiden var prisene også på et lavt nivå, men det varte bare to uker. Denne gangen har vi allerede hatt fire uker med lavere priser. Dette har gitt oss mer tid til å skape større lagre for våre kunder, så det vil bli mindre oppadgående press på prisene i kommende uker – og mer volum.

Frossen og fersk
Visscher Seafood, lokalisert i havnebyen Urk like nordøst for Amsterdam, kjøper også ekstra volum når anledningen byr seg, avhengig av plass og kapasitet.

– Vi kjøper bare ekstra volum for kunder med stående ordre, sier Jelle de Boer, internasjonal innkjøper for Visscher Seafood.

– Vi kjøper ikke ekstra for generelt lager, fordi vi er opptatt nok som det er. Men hvis det for eksempel er 100 tonn som fortsatt skal kjøpes for en kontrakt som går til desember, skal vi handle nå.

De lave prisene har liten effekt på ordrer for fersk laks.

– Volumene i det segmentet er vanligvis mindre, så vi ser ikke mye forskjell der.

Supermarkedkampanjer
Hos røykeriet Rodé Vis er virkningen av den siste prisutviklingen ikke særlig merkbar, ifølge salgsdirektør Elias Bosma.

– Vi reagerer ikke for mye på disse tingene. Våre fabrikker opererer allerede på full kapasitet, så vi holder oss til planen. Bare i frossen laks er det noe økning.

– Du vet aldri hvor lenge dette vil vare, fortsetter han. – Våre kunder reagerer selvfølgelig på prisene, og noen forhandlere ønsker å kjøre kampanjer med laks nå. Så for dem skal vi ta et par ekstra lastebiler, men ikke noe ekstremt.

Mulig tilbakeslag
– Kontinuerlig stabil produksjon er mest fordelaktig for oss. Vi må beregne over en lengre periode. Mange kunder for frys vil kjøpe ekstra for øyeblikket, men vi kan ikke trekke en kanin ut av hatten. Vi har så mye etterspørsel akkurat nå, vi kan knapt håndtere det som det er. Vi er veldig glade for at vår nye fabrikk vil være klar i januar.

– Etter min erfaring har prissituasjoner som dette alltid en ulempe: Mye av fisken som blir høstet nå var beregnet for en senere periode, så sjansene er at oktober blir en dyr måned, konkluderer han.