Halvparten av produksjonen hos Langøylaks er 7+ 

Nyheter
2706

– Jeg vil anslå at halvparten av det vi produserer er i kategorien 7+. Det betyr at fisken har det godt i merdene og tar til seg mye fôr, sier daglig leder for familiebedriften Langøylaks, Karsten Inge Møgster. 

Bedriften holder til på øyen Møgster 15 minutter i båt utenfor kommunesenteret Storebø på Austevoll. Nordsjøen er nærmeste nabo, noe som gir friskt vann for laksen til enhver tid, skriver Coast Seafood i sitt nyhetsbrev.

– Det kan være værhardt til tider, men anlegget er dimensjonert for det. Utstyret har tålt alt vi har hatt av orkaner, sier Karsten Møgster. 

Leverer til Sotra Fiskeindustri

Bedriften leverer omkring halvparten av produksjonen til slakt og foredling hos Sotra Fiskeindustri – H-66, der Coast Seafood er medeier. Det meste av produksjonen ved Sotra Fiskeindustri blir solgt gjennom Coast-systemet. 

Slakteferdig laks blir hentet med brønnbåt i merdene utenfor Møgster og transportert levende en time til ventemerder ved Sotra Fiskeindustri i Porsvika på Sotra. 

– Det er viktig at det finnes slike uavhengige eksportører som Coast i en tid der alt blir større og større. Selv om vi har tre konsesjoner og til enhver tid har 2.340 tonn laks i sjøen, er vi tross alt en liten aktør i det store bildet, sier Møgster. 

Både Langøylaks og Sotra Fiskeindustri investerer og rigger seg for fremtiden. Det er en vinn-vinn-situasjon for begge parter.

Det var faren og farens fetter som startet oppdrettsvirksomheten i 1980, da de fikk den første konsesjonen. Den andre konsesjonen kom i 1997, den siste i 2009. Karsten har styrt bedriften de siste 15 årene. I ti av disse har de samarbeidet tett med H-66 og Coast. Langøylaks har syv ansatte på fulltid og seks-syv på deltid. 

– Vi har gode medarbeidere som har vært med lenge, flere i over 30 år. Samtidig legger vi vekt på å få inn friskt blod gjennom lærlinger som vi henter fra Fiskefagskulen i Austevoll via Opplæringskontoret.

Satser på Rognkjeks
Møgster lister opp seks grunner til at bedriften leverer kvalitet og går godt:

* Gode, erfarne medarbeidere som tar tak.

* Gode lokaliteter helt ut mot Nordsjøen gir friskt og godt vann.

* God smolt som er lokalprodusert i Fusa hos Femanger Laks, en produsent Langøylaks har samarbeidet med i 20 år og som vi vet leverer kvalitet.

* Medlemskap i Salmon Group, en sammenslutning av 35 små, lokaleigde oppdrettsselskap som gjennom felles forhandlinger sikrer jevngode betingelser med de store når det gjelder store utgiftsposter som fôr og forsikring.

* Godt og moderne utstyr, blant annet merder med stort volum som gir lav tetthet av laks i produksjonsfasen.

* Ikke-medikamentell behandling av lakselus. Vi satser på Leppefisk og Rognkjeks. Om to måneder står et oppdrettsanlegg for Rognkjeks ferdig i Fitjar, som syv oppdrettere i Hordaland er sammen om. Det vil gjøre oss selvforsynt med denne lusespiseren som spesielt er effektiv vinter og vår.