Haidronningen

Nyheter
1568

Marine Harvsts kommunikasjonsdirektør Kristine Gramstads favoritt er hvithaien.

Hun tok dykkersertifikatet i 2004. I dag er Gramstad sertifisert som PADI divemaster. Divemaster er det første profesjonelle nivået i PADIs system.

Foto: Privat

– Jeg har dykket over hele verden. Australia, Bahamas, Egypt, Indonesia, Maldivene, Mexico, New Zealand og selvsagt Norge er noen av landene jeg har vært innom. Jeg må innrømme at jeg ofte setter kurs mot varmere strøk når jeg først reiser, men både Islands Silfra, Saltstraumen samt dykking med spekkhoggere i Nord-Norge står høyt på ønskelisten, forteller Gramstad til iLaks.

Jaws
– Jeg har nok en særskilt forkjærlighet for hai, men fascineres av de aller fleste skapningene jeg treffer på under vann. Jeg har vært i vannet med mange haiarter, og har i tillegg dykket i bur med hvithai og oksehai.

For de av oss som tenker på Steven Spielbergs klassiker «Haisommer» når vi snakker om hai, er det hvithaien, The Great White, som høydepunktet. Gramstad har flere favoritter.

– Høydepunktene haimessig så langt er blant annet et nattdykk på Great Barrier-revet. Jeg sto på dekk og så at det var fem-seks haier under båten. Da jeg hoppet uti var det rundt 30 haier rundt meg, over meg, under meg – rett og slett overalt. Jeg var siste dykker ut av vannet og måtte på grunn av sterk strøm holde meg på to meters dyp. Så jeg holdt fast i båtlinen, helt alene, med kun en lommelykt som lyskilde og hadde noen fryktelig nysgjerrige gråhaier og sølvspisshaier rundt meg. Det var rett og slett skikkelig stas, sier hun engasjert.

Det hellige gral
– Ellers er hvalhaimøtene jeg har hatt uforglemmelige. Det er en «gni deg i dykkermasken og klyp deg armen-opplevelse» når du plutselig har en syv meter lang hvalhai foran deg. De spiser kun plankton og er ikke farlige for oss, og de er sammen med hammerhaien mange dykkeres «hellige gral».

Det hellige gral: Møte med en syv meter lang hvalhai. Foto: Privat

– Hammerhaidykkene jeg hadde på Bahamas er det største jeg så langt har opplevd under vann. Jeg føler meg utrolig privilegert som har fått sett dem på så nært hold. Det er et kjempekick å få se dem i sine naturlige omgivelser. Selv om noen av de var over fire meter lange og de kom så nært at jeg måtte legge meg flatt bakover for at de skulle kunne passere over meg, var jeg overhode ikke bekymret. Haier har, som alle andre dyr et kroppsspråk, og du lærer om faresignalene før du hopper uti med dem, påpeker hun.

Fryktet og misforstått
– Haier er utrolig fascinerende, elegante skapninger. Det er synd at filmer som «Haisommer» har gjort at de har fått dårlig rykte, sier hun.

Det var 118 mennesker som ble angrepet av hai på verdensbasis i fjor. Ti personer døde. Til sammenligning ble 75 drept av plenklippere i USA alene i fjor.

Karibisk revehai. Foto: Kristine Gramstad

– Piggskate møter jeg relativt ofte. De er helt ufarlige så lenge de gis nok rom. De aller fleste dyrene stikker av mye heller enn å angripe om de føler seg truet. Anemonefisken bedre kjent som «Nemo» er ett av de hederlige unntakene. De har ingen respekt for størrelse og går ikke av veien for å prøve å ta et jafs av fingeren din om de synes du kommer for nær anemonen deres. Tennene deres er for små til å bite gjennom huden, så hissigheten er bare sjarmerende.

Hun er likevel klar på at denne type dykking ikke er uten risiko.

– Det er klart at all dykking er en risiko. Jeg dykker av den grunn konservativt og med gode sikkerhetsmarginer. Statistisk sett er det likevel mye farligere å være i hjemmet ditt, eller å kjøre bil, sier Gramstad til iLaks.

Foto: Cameron Easton