Gründerne av denne nye merden visste lite om oppdrett, men fikk hjelp av Austevoll Melaks: – Ikke tvil om at konseptet er smart

Nyheter
2102

Fire gründere som står bak merdkonseptet «Waveflex», tok kontakt med daglig leder Edvard Melingen i Austevoll Melaks for å øke kunnskapen om oppdrett.

Edvard Melingen. FOTO: Ole Alexander Saue.

– Jeg møtte fire ivrige og flinke, unge ingeniører i 2017. De var temmelig grønne. Oppdrett kunne de ikke mye om. Men de har lært fort, sier Edvard Melingen til Teknisk Ukeblad (bak betalingsmur).

Han har blant annet har skaffet gründerne kontakter og leverandører.

Tok utgangspunkt i biologien
Det er daglig leder Mads F. Heiervang i selskapet Pelaqua som sammen med ingeniørkollegene Pål Grøthe Sandnes, Audun Gravdal Johansen og Bernt Sørby har utviklet det nye merdkonseptet.

Konseptet består av merder som ligger vertikalt i vannet. Merdene skal plasseres langt ut i havet, og kan tåle opptil 30 meter høye bølger. I fullskala er diameter på ringene 50 meter, og total lengde på konstruksjonen er 240 meter. Den har plass til 6.234 tonn fisk.

Ifølge Mads F. Heiervang var man litt lei av at offshorekonstruksjoner ble tilpasset og brukt som merder, og det var også slik idéen oppstod.

– Vi tok en annen tilnærming. Vi prøvde å tenke utenfor den vante boksen. I stedet for å se på offshorekonstruksjoner og endre dem til oppdrett, tok vi utgangspunkt i biologien. Hva er viktig for fisken og dens helse og velferd, sier Heiervang til Teknisk Ukeblad, og forklarer at merden er slakt forankret til bunnen og følger bølgene. Derfor jobber konstruksjonen på naturens premisser, ikke mot dem, ifølge Heiervang.

Dette begeistrer også Edvard Melingen.

– Det er ikke tvil om at Waveflex-konseptet er smart. Det jobber med og ikke imot sjøen, sier han.

Det ble også søkt om 29 utviklingstillatelser for konseptet gjennom datterselskapet Pelaqua Farming. Senere har selskapet trukket 20 tillatelser, og har søkt om en tillatelse for å bygge en prototype og åtte tillatelser for å bygge en fullskalaversjon.

Setter pris på samarbeidet
Til nettstedet forteller Heiervang at han setter stor pris på samarbeidet med Melingen.

– Austevoll Melaks kom tidlig inn, og bidrar med kompetanse i forbindelse med en prototype. Samarbeid er også innledet med Bremnes Seashore, som har jobbet målrettet med kvalitetskontroll og fiskehelse for å sikre topp kvalitet på det endelige salgsproduktet, sier Heiervang. I tillegg er notprodusenten Selstad med i prosjektet.

Pelaqua har også vært i samtaler med Kværner, og fått tilbud på bygging av stålringene i konstruksjonen. Ifølge Lars Minsaas, som er ansvarlig for forretningsutvikling ved Kværner i Verdal, skal partene møtes i februar for å se nærmere på detaljer.