Grotle: – To ting i denne næringen er viktig

Nyheter
0

Olve Grotle, stortingsrepresentant fra Høyre, sparker i gang Aqua Next i Stavanger Forum tirsdag morgen.

Han er blitt utfordret på drøfte rammebetingelsene for å utvikle oppdrettsnæringen.

– Har vi riktige vilkår? innleder Grotle retorisk, før han selv svarer: – Det har vi selvfølgelig ikke.

Grotle, som sitter i Næringskomiteen, er klar på hvor skoen trykker.

Skatt
– To ting i denne næringen er viktig: Først og fremst skatt. Formueskatt er en utfordring for denne næringen som alle andre næringer. Og ikke nok med det – så har vi havbruksskatten, som trådte i kraft for halvannet år siden. Snart kommer normprisrådet også.

– Miljøfleksbilitetsordningen. Et samstemt storting, bort sett fra Rødt som er imot hele greien, stemte for en teknologinøytral miljøfleksibilitetsordning for å sikre utvikling og innovasjon innen utgangen av året.

Regjeringen har så langt ikke rettet seg etter stortingsflertallets krav. Det provoserer Høyre-mannen.

– Jeg er en oppdrettsentusiast. Jeg er tilhenger av oppdrett på fjorden, oppdrett til havs og jeg er tilhenger av oppdrett på land. Alt må være innenfor bærekraft. Jeg er tilhenger av alt dette, sier Grotle.

– Vi så på fjernsynet at en av tusenvis av holmer i Nordland har landbasert oppdrett. Mange av dem som er imot oppdrett til sjøs… når noen vil legge til rette for oppdrett på land, så er de imot det også. Lakseoppdrett på land er blitt stoppet av en rettsak – i Førde, der jeg kommer fra, av alle steder.

Går tregt
– Jeg har blitt bedt om å ikke være for politisk, men jeg synes det går for tregt, sier han oppgitt.

Grotle har, som de fleste, fått med seg at det har vært en rekke uheldige nyhetssaker om oppdrettsnæringen de siste månedene.

– Det bildet som blir skapt av media synes jeg er dypt urettferdig. Men de som må ordne opp i dette er næringen selv. Næringen selv må gripe tak i dette og rette opp omdømmet, påpeker han.

– Vi kan ikke leve av å være influencere, ikke alle sammen i hvertfall. Vi er nødt til å arbeide med ekte verdiskaping. Vi er verdensledende i havbruk, vi har en verdensledende leverandørindustri. Løsningene – de må vi finne, avslutter Grotle.

Olve Grotle (H). Foto: Aslak Berge