Grossist på laks

Nyheter
1332

Multinasjonale IKEA har alltid hatt svenska köttbullar på menyen, men de siste par tiår har oppdrettslaks blitt et stadig viktigere salgsobjekt. Ikke bare i IKEAs mange restauranter, men også i frysediskene. Laksen serveres varmrøkt, kaldrøkt, frossen filet, lasagne laks og i porsjoner. Med 349 varehus i 43 land omsetter IKEA flere tusen tonn laks årlig.

«Når du besøker IKEA, vil vi gjerne tilby deg sunn og bærekraftig mat av god kvalitet til en lav pris. Vi jobber tett med leverandørene våre og andre organisasjoner – som WWF og Compassion in World Farming – for  heve matvarestandardene, forbedre dyrevelferden og fremme bærekraft i vår egen virksomhet», skriver IKEA i sin egen produktkatalog.

Etter det iLaks erfarer, er det Lerøy Seafood Group som er hoffleverandør av oppdrettslaks til IKEA. Og IKEA er opptatt av å følge opp sine leverandører; lakseoppdretterne er intet unntak. Spesifikt ønsker svenskene å fase inn ASC-sertifisering for all omsatt laks.

«Den gode laksen vår vokser i kjølige, klare norske farvann. Innen utgangen av august 2015 vil den bare komme fra anlegg som er sertifisert av Aquaculture Stewartship Council (ASC). For å være ASC-sertifisert må et oppdrettsanlegg ha høye standarder for miljø- og samfunnsansvar», heter det videre i katalogen.

IKEA ble etablert av 17 år gamle Ingvar Kamprad i 1943. Navnet består av initialene til Ingvar Kamprad, fra gården Elmtaryd ved småbyen Agunnaryd i Småland. I 2013 omsatte møbelkjempen for 28,6 milliarder euro.