Grisebonde om lakseoppdrett på land: – Fire hovedparametre er viktig enten man produserer gris eller laks

Nyheter
2409

Knut Langeteig, eier i Knive Holding, driver til daglig med produksjon av svinekjøtt. Nå sirkler han inn to steder for landbasert oppdrett av laks, og han mener det ikke er så stor forskjell på produksjon av gris kontra landbasert lakseproduksjon. 

– Det er fire hovedparametre som er viktig enten man produserer gris eller laks. Det er mannskapet, grisen eller fisken, fôret og anlegget. Lykkes man med de fire går det som regel bra, sier Langeteig til iLaks.

Buskerud og Finnmark
Langeteig sier innledningsvis at han ofte er litt reservert overfor journalister, og at ordene må dras litt ut av han. Men når det kommer til erfaringer rundt grisehold som kan overføres til fisk, er han svært så snakkesalig.

– Om det er gris eller fisk, så må man sørge for at individet har det optimalt. Fôret må være optimalt. Fôrer vi med dårlig fôr får man selvsagt et dårlig resultat. Disse enkle reglene ønsker vi å ta med oss fra landbruket. Så får fremtiden vise om det virker, sier han.

For tiden ser han to områder som er aktuelle for å etablere et anlegg for landbasert oppdrett. Ene er i hjemlige trakter i Hurum i Buskerud – det andre drøye 2000 kilometer unna, i Vardø i Finnmark. Den årlige produksjonskapasiteten blir 1.400 tonn laks til slakt per år, alternativt postsmolt.

Langeteig forteller han har møtt motstand for planene i Hurum fra ulike hold, men ikke fra kommuneadministrasjonen. I Vardø derimot, en by bygget rundt fiskeforedling, har han blitt møtt med åpne armer. Ikke så rart, da befolkningstallet er halvert de siste 40 årene, og et eventuelt oppdrettsanlegg vil gi sårt tiltrengte arbeidsplasser.

– Vi ser hva vi kan få til, og vi jobber med å få alle tillatelser på plass. Målet er å få den den første spaden i jorden våren 2019, sier han.

Erfaring med større prosjekt
Investeringene for hvert enkelt av de landbaserte prosjektene skal være på mellom 100 og 200 millioner kroner. Langeteig har tidligere tjent store summer på svineproduksjon både i Norge og utlandet – i land som Russland, Danmark, Polen og Kina. I 2015 skal han ha tjent 86 millioner på svineproduksjon gjennom selskapet Russia Baltic Invest, ifølge Finansavisen. Selskapet ble senere solgt.

– Hvordan skal disse landbaserte prosjektene finansieres?

– Vi har erfaring med andre prosjekter, og derfor har vi noen erfaringer vi kan bruke. Vi ser når vi lager et prosjekt, enten det er det ene eller det andre, så må alt være timet og tilrettelagt. Det man presenterer til investorer må være hel ved, sier han.

– Jeg tror det norske husdyrbruket har mye å lære av norsk fiskeoppdrett, muligens kan norsk fiskeoppdrett lære noe av det norske husdyrbruket. Personlig synes jeg norske fiskeoppdrettere har vært svært dyktige, som på så kort tid har utviklet en svært god næring for seg selv og mor Norge, noe det står svært stor respekt av, avslutter han.