Griegs milliardvekst i Newfoundland avhenger av å lykkes i første fase

Nyheter
0

Finansdirektør Atle Harald Sandtorv forventer at investeringene vil kaste godt av seg.

Grieg Seafood har vært gjennom store omveltninger de siste årene. Virksomheten på Shetland har blitt solgt ut og de resterende produksjonsregionene har vært gjennom noe av en hestekur for å redusere driftskostnadene.

– Den operasjonelle utviklingen har senket kostnadene. I Norge har vi vært nær 40 kroner kiloet i de siste kvartalene – og det er bra, sier finansdirektør Atle Harald Sandtorv.

I første kvartal oppnådde selskapet en produksjonskostnad på 43,50 kroner per kilo.

Les også: Slik vil Grieg Seafood trappe opp volumene i årene som kommer

Inflasjon
– Og så er det inflasjonen; fôrkostnadene går opp, energikostnadene går opp og fiskekassene har blitt dyrere, sier Sandtorv under dagens kapitalmarkedsdag.

Grieg Seafood vil slakte 90.000 tonn laks i 2022. Og de neste fire årene vil selskapet vokse kraftig.

– Vi guider et leie på 120.000 til 135.000 tonn i 2026. Det vil avhenge av drift, inntjening, kapitalallokering, fiskevelferd- og helse, trafikklys, postsmolt og tilgang til lokaliteter, sier han.

Atle Harald Sandtorv er finansdirektør i Grieg Seafood. Foto: Aslak Berge

Mye av vekstpotensialet skal hentes ut fra ett område: Newfoundland i østlige Canada. Her sikter selskapet en årsproduksjon på 15.000 tonn i første fase, 33.000 tonn i andre fase og 45.000 tonn i tredje fase.

– Men vi er avhengig av å lykkes i første fase, sier bergenseren Sandtorv.

Les også: Foredling og merkevarebygging står sentralt i Griegs nye salgsstrategi

Investeringer
– Hvis vi lykkes i fase en, går vi videre til neste fase, sier han og skisserer investeringer, i capex og lisenser, på 2.750 millioner kroner i første fase, 2.030 millioner kroner i andre fase og 460 millioner kroner i siste fase.

– I tredje fase trenger vi ikke betale for nye lisenser, forklarer han.

Griegs finansdirektør forventer at investeringene vil kunne kaste godt av seg, ikke minst med de høye prisforventningene som ligger i laksemarkedet.

– Hvis vi lykkes med vekstplanen, og oppnår 20 kroner per kilo, vil vi kunne ha et utbyttepotensiale på ti milliarder kroner, sier Sandtorv offensivt.

Per idag har oppdrettselskapet en fri likviditet på 3,4 milliarder kroner.

Foto: Grieg Seafood NL