Grieg Seafood vinner anbud om å utvide oppdrettsatsing på Newfoundlands sørkyst

Nyheter
0

Grieg Seafood NL slo en rekke lakseoppdrettere som har svart på Newfoundlands fiskeridepartements oppfordring fra oktober 2020 om å vise interesse for å etablere lakseoppdrettsvirksomhet på sørkysten av provinsen.

Fiskeridepartementet sa tirsdag 26. april at Grieg Seafood Newfoundland «var den høyest rangerte forslagsstilleren i en grundig, flerfaset innkjøpsprosess».

Den canadiske provinsen identifiserte «Bays West»-området som å ha potensial for kommersiell utvikling, som kan legge til omtrent 15.000 til 20.000 tonn til Newfoundlands årlige produksjon av atlantisk laks og skape sysselsetting og økonomisk utvikling, spesielt på øyas sørvestkyst.

Bays West er et avsidesliggende område som mangler infrastruktur som brygger, lagringsanlegg og veier. Grieg Seafood vil måtte foreta omfattende planlegging og betydelige investeringer for å ekspandere i denne regionen og vil måtte demonstrere evne til å møte disse logistiske og geografiske utfordringene, fremgår det.

– Vår regjering anerkjenner at en bærekraftig oppdrettsektor er en viktig del av Newfoundland og Labradors forpliktelse til selvforsyning med mat og økonomisk utvikling, spesielt i fjerntliggende regioner. Basert på Grieg Seafood Newfoundlands handlinger til dags dato og deres sterke forslag for dette området, forventer vi at det vil opprettholde sin forpliktelse til å støtte lokale arbeidsplasser, økonomisk utvikling og de høyeste standardene for miljømessig bærekraft. Vi ser frem til å samarbeide med selskapet når det kartlegger den fremtidige utviklingen av buktene vest-regionen, sier Derrick Bragg, minister for fiskeri, skogbruk og landbruk.

Knut Skeidsvoll, administrerende direktør i Grieg Seafood Newfoundland, sier at neste skritt er å gjennomføre en grundig vurdering for å bekrefte området med lokaliteter som er egnet for bærekraftig lakseoppdrett.

– Grieg Seafood Newfoundland er fortsatt forpliktet til å utvikle vår virksomhet i Newfoundland og Labrador gradvis og ansvarlig, sa han.

Newfoundland er et «greenfield»-prosjekt for Grieg Seafood. Den gikk inn i den canadiske provinsen med oppkjøpet av Grieg Newfoundland i februar 2020. Ved utgangen av 2021 hadde lakseprodusenten åtte sjøvannskonsesjoneer og én ferskvannskonsesjon. Selskapet har søkt om ytterligere sjøvannskonsesjoner.

Som en relativ nykommer har produsenten ennå ikke overført fisk til sjø for oppdrett i Placentia Bay, hvor den har langsiktige eksklusive oppdrettsrettigheter. Overføringen av smolt ble forsinket etter et tilbakeslag sommeren 2021 da selskapet måtte avlive en million smolt fordi en fisk ble funnet å ha det smittsomme lakseanemiviruset (ILA).

ILA og lakselus er to av de store biologiske utfordringene oppdretterne i provinsen står overfor. De tøffe temperaturene er også belastende. I 2019 gikk Newfoundlands samlede produksjon ned seks prosent, til 14.167 tonn, fra 2018 som et resultat av «temperaturhendelser» som tok livet av 2,6 millioner eller omtrent 5.000 tonn laks ved Mowi Canada East.

Men Grieg Seafood NL ser optimistisk på potensialet i provinsen.

– Vår nye region i Newfoundland forventes å gi et slaktevolum på 15.000 tonn i 2025, og har et langsiktig potensial på minst 45.000 tonn… Med nærhet til viktige markeder på den amerikanske østkysten, styrker vår Newfoundland-region betydelig vår markedseksponering i USA og åpner for synergier med vår eksisterende virksomhet, heter det.