Grieg Seafood skyver ut første utsett i Newfoundland til 2022 – kverner opp nær en million smolt

Nyheter
0

Beslutningen er tatt basert på en føre -var -tilnærming og for å redusere risiko.

Under en rutinemessig prøvetaking av fisken som var planlagt å sjøsette fra Marystown-anlegget tidligere i sommer, ga en fisk mistanke om infeksiøs lakseanemi (ILA). I løpet av de siste ukene har ytterligere 295 prøver blitt samlet inn og analysert av veterinærmyndighetene i Newfoundland i østlige Canada. Alle prøver har gitt negative resultater og ingen ILA ble oppdaget.

Selv om det ville være mulig å overføre fisken til sjø under visse restriksjoner, har Grieg Seafood Newfoundland bestemt seg for en forsiktig tilnærming og ikke sette fisk i sjøen. Placentia Bay er et lovende område for lakseoppdrett uten kjent ILA-historiikk. Grieg Seafood Newfoundland vil ikke risikere å introdusere viruset i miljøet. Selskapet har hele tiden uttalt at oppdrettsområdet vil bli utviklet gradvis og ansvarlig, for å optimalisere biologiske forhold og for å sikre bærekraftig drift, heter det i en pressemelding fra Grieg.

En million
«Som et resultat beklager Grieg Seafood Newfoundland at nesten en million fisk som var planlagt til sjøoverføring i sommer, dessverre vil bli slaktet. Alle disse fiskene er i samme RAS-system som den ene fisken med påvisning, og selskapet ville ikke ha vært i stand til å opprettholde sin fiskehelse- og velferdsstandard i sjøen hvis viruset eksisterer i denne fiskegruppen», uttaler selskapet.

En grundig gjennomgang er igangsatt for å finne ut hvorfor en ILA-deteksjon skjedde, og det vil senere bli iverksatt tiltak for å unngå lignende hendelser i fremtiden.

Den økonomiske effekten av utsettelsen er liten, ettersom den første fiskegruppen hadde få individer sammenlignet med vanlig drift. Å generere kunnskap om oppdrett av laks i det nye ferskvannsanlegget og Placentia Bay-området er en sentral prioritet før oppskalering. Forbedringer for ferskvannsfasen vil identifiseres etter den første gruppen og implementeres for neste generasjon.

I løpet av våren og sommeren 2022 er det planlagt å sette rundt tre millioner fisk i sjøen sjøs, i henhold til den opprinnelige tidsplanen. Disse eggene og fiskene vokser for tiden godt i en egen bygning i Marystown-anlegget. Fisken skal høstes i 2023 og 2024.

Føre-var
Grieg Seafood Newfoundlands slaktemål for 2025 på 15.000 tonn er uendret.

– Vi har fra begynnelsen sagt at vi vil utvikle oppdrettsvirksomheten vår i Placentia Bay gradvis, ansvarlig og bærekraftig. Som sådan mener vi det er riktig å bruke føre-var -tilnærmingen i denne situasjonen og utsette overføringen til sjøen til våren 2022. Selv om ingen av de ytterligere 295 prøvene oppdaget virus, vi ønsker ikke å risikere å introdusere ISA i miljøet og muligens oppdrettsfisk i sjøen uten optimale forhold for fiskens helse og velferd, sier Knut Skeidsvoll, administrerende direktør i Grieg Seafood Newfoundland.

– Planene og visjonen vår utover denne første gruppen fisk har ikke endret seg, og vi bruker erfaringen til å bli bedre før neste generasjon. Vi er sikre på at vi vil kunne bygge en sterk oppdrettsregion i Newfoundland i løpet av de neste årene, og skape arbeidsplasser og verdi for lokalsamfunnene her, sier han.