Grieg Seafood-sjefen fornøyd tross et trøblete kvartal

Nyheter
701

EBIT/kg ble 9,43 kroner i tredje kvartal, mot 13,59 kroner samme kvartal i 2017.

– Jeg er fornøyd med utviklingen i Finmark og Rogaland. Også til en viss grad i British Colombia. Men på Shetland sliter vi fortsatt, sier Andreas Kvame, administrerende direktør i Grieg Seafood.

Rogaland har vært et problemområde for Grieg Seafood, men nå er den siste av regionens PD-infiserte fisk tatt ut ifølge firma.

– I fjor var seks av tolv lokaliteter påvirket av PD. Nå er situasjonen mye bedre og kun to lokaliteter er påvirket, sier Kvame.

Dermed vil kostnadene i Rogaland gå betydelig nedover i årets siste kvartal.

– Det lave høstingvolumet i kvartalet var planlagt og har påvirket EBIT/kg. Nå ser vi fremover mot bedre tider med lavere kostnader og stabil produksjon. Vi har lært av problemene vi har hatt med PD, sier Kvame.

I Finnmark har fisken god overlevelse og god foring. Allerede i oktober ble mye av de 4,5 millionene smolt som skal settes ut i fjerde kvartal i Finnmark satt ut.

50 millioner i nedskrivinger
I kvartalet har Grieg Seafood hatt nedskrivinger på 50 millioner på grunn av problemer på Shetland og i British Colombia. De har en egenkapital på omtrent fire milliarder og en likviditet på nærmere 1,2 milliarder kroner.

Andreas Kvame sier problemene, spesielt på Shetland, har vært store.

– Det er et problemområde for oss fortsatt. Og vi jobber knallhardt for å forsøke å finne løsning på problemene vi har med dårlig gjellehelse der, sier han.

Kvame er trygg på målet om 20.000 tonn fisk i British Colombia i 2019, på tross av algeproblemene de har hatt i området. Men han innser at det burde vært mer fisk i sjøen med tanke på å nå målene for neste år.

– Trenden går oppover, og jeg er komfortabel med at vi skal nå målet vi har satt, sier han.

Mål om 100.000 totalt i 2020
I 2019 planlegger Grieg Seafood å sette ut et sted mellom 26 og 28 millioner smolt. Dette skal ifølge Kvame være mer enn nok for å nå målet om 100.000 tonn fisk i 2020.

– Det skal være mer enn nok, så vi skal tåle en stormdag, for å si det sånn, sier han.

Selv om det ikke blir bedring på problemene på Shetland.

– Vi har kapasitet til å sette ut mer smolt andre steder om det skulle være nødvendig, fortsette Kvame.

Men han legger ikke skjul på at nok lokaliteter har vært et problem for å nå målene. Men etter tildelingen av to ny lokaliteter i Finnmark mener Kvame at nok lokaliteter ikke lengre er en flaskehals for Grieg Seafood.

– Det er ikke noe å legge skjul på at vi har slitt med for få lokaliteter. Dette har bedret seg nå og vi har nok, men jeg skulle jo gjerne sett at vi hadde enda flere. Dog er ikke det lett å få, avslutter han.