Lokaliteten Vinnalandet ble rammet av perlesnormanet-innsig for nøyaktig et år siden.
Nylig ble det kjent at det oppstod akutt dødelighet, som følge av innsig av perlesnormanet, på Grieg Seafood sin på Vinnalandet, ved Sørøysundet i Vest-Finnmark. Meldingene fra selskapet gjorde at Mattilsynet ba om fysisk inspeksjon 12. november.
Synet som møtte inspektørene var dramatisk. De observerte tusenvis av svimere og svekket fisk flytende i merdene. Det er rapportert at over 126.000 fisk døde på lokaliteten som følge av skader fra perlesnormanetinnsiget. Fremdeles slaktes det ut fisk.
– Vi fortsetter slaktingen fra lokalitetene, hvor vi tømmer enkeltmerder med påvirket fisk. Denne prosessen har gått fint. Trykket fra maneter har lettet etter at vinden endret retning for vel en uke siden, opplyser mediekontakt Roger Pedersen hos Grieg Seafood til iLaks.
Andre gang på et år
Dette er andre gang på et år at lokaliteten, som ligger vest for Hammerfest, er blitt rammet av perlesnormanet. I løpet av to november-uker i fjor døde 66.000 fisk på Vinnalandet, ifølge Mattilsynets inspeksjonsrapport fra hendelsen.
Selv om det har vært to år på rappen med perlesnormanetproblemer på Vinnalandet, tror ikke Pedersen at dette er en del av et mønster.
– Vi må tilbake til slutten av 90-tallet for å finne de siste registreringer på maneter i våre anlegg. Nå har vi opplevd innsig både 2023 og 2024, sier han, men bemerker:
– Hva som ligger foran oss kan ingen vite med sikkerhet.
Tiltak etter grundig vurdering
Utover at merdene har ti meter dype luseskjørt rundt merdene har ikke oppdrettsselskapet det gjort særskilte grep for å beskytte seg mot nye perlesnormanetinnsig på lokaliteten.
– Forebyggende tiltak er begrenset, men det er mange miljøer som nå jobber med ulike forbyggende teknologi, sier Pedersen.
Han påpeker:
– Grieg Seafood er også knyttet opp mot ett av disse FoU-prosjektene.
Ifølge Roger Pedersen vil fremtidige tiltak på lokaliteten først skje etter en omfattende vurdering.
– Med tanke på fremtidige tiltak, vil det først bli gjennomført en grundig evaluering av situasjonen i 2023 og 2024, sier han.
Les også: Nå har den også brennmerket mennesker – så mange observasjoner er det så langt
Standard prosedyre
Etter inspeksjonen den 12. november i år meldte Mattilsynets inspektører fra om at de vurderte å gi Grieg Seafood pålegg om tiltak.
Et av tiltakene gjaldt avviksbehandling av praksisen til ensilasjebåten som ble brukt til direkte opptak av dødfisk fra merdene. Ifølge Mattilsynet ble ikke levende fisk sortert ut og avlivet før denne ble kvernet.
I tillegg vurderte tilsynet å pålegge Grieg Seafood om å iverksette tiltak som sikrer forsvarlig fiskevelferd i alle merder på lokaliteten. Den 22.november ble vedtaket altså effektuert.
– Dette ikke noe annet enn standard prosedyre i slike saker. Først et varsel om vedtak – dette gjør man for å gi mulighet for innspill – så kommer selve vedtaket i samme sak, kommenterer Pedersen.