Grieg-familien satser på landbasert oppdrettsanlegg ved foten av Mount Fuji

Nyheter
2072

Putter millioner i japansk oppdrettsprosjekt.

I slutten av september rapporterte iLaks om det japanske prosjektet som investor Espen Aubert og Grieg-familien er involvert i. Produksjonsanlegget vil ligge ved foten av det ikoniske Mount Fuji, og vil produsere 6.000 tonn laks per år øremerket det japanske markedet.

Undercurrent News rapporterte mandag at Proximar Seafood er eid av selskapene Grieg Kapital og Kvasshogdi samt Espen Auberts investeringsselskap, Daimyo.

Fordel
Proximars medgründer og administrerende direktør Joachim Nielsen forteller til iLaks at de forventer å ha sin første levering av fisk i 2023.

Teknologileverandør er israelske AquaMoaf.

– Det vi liker er enkeltheten i systemet, enten du bruker mekaniske deler eller noe annet. Det er basert på sedimentasjonen og den naturlige vannstrømmen. Vi tror det er en fordel for den operasjonelle risikoen, sier han.

Foto: Proximar Seafood

– Det ligger ved foten av Fuji. Toppen av Fuji er «eid» av samme kommune som den vi skal bygge i, forklarer Nielsen.

Perfekt
– Siden 2015 har vi prøvd å finne det ideelle området i Japan. Vann og tilgjengelighet av vannkvalitet er viktigst, samt også å finne et harmonisk miljø. Da vi oppdaget dette området i nærheten av Mount Fuji, var det perfekt av det vi ønsket å ha, og har rikelig med vann av høy kvalitet.

– Det har den ikoniske Mount Fuji i bakgrunnen – som vi synes er et godt utgangspunkt når vi tenker på markedsføring, legger han til.

Med kun halvannen times reise fra Tokyo er stedet veldig godt posisjonert. Nielsen forteller at det er 40 millioner innbyggere i Stor-Tokyo-området: – Så vi er veldig nær markedet.

Han vil foreløpig ikke estimere produksjonskostnader per kilo laks for det nye selskapet.

– Produksjonskostnadene vil falle, men jeg tror ikke på dette tidspunktet jeg skal snakke så mye om det faktiske tallet. Men jeg tror vi er på konkurransedyktige nivåer for lignende prosjekter, sier han.

På laget
Med seg på laget har selskapet nå Grieg-familien som har tjent store penger på den børsnoterte lakseoppdretteren Grieg Seafood.

Det har ikke lyktes iLaks å få en kommentar fra styreleder Per Grieg jr. til denne saken.

– Da vi startet ønsket vi å ha en veldig sterk plattform for å bygge dette. Vi har hatt en klar strategi siden 2014, og vi er fornøyde med det vi har oppnådd, sier Nielsen videre.

– Vi forbereder oss på bygging, og er nå i ferd med å begynne å skaffe egenkapital slik at vi kan åpne dører for flere investorer.