Gråkjær må bla opp 77 millioner kroner til Fredrikstad Seafoods

Nyheter
0

Den danske leverandørbedriften Gråkjær er dømt til å betale Fredrikstad Seafoods 60,9 millioner kroner pluss renter i tvistesaken knyttet til oppføringen av sistnevntes oppdrettsanlegg på Øra.  

«Fredrikstad Seafoods fikk i dag medhold i saken mot Gråkjær. Borgarting Lagmannsrett dømte Gråkjær til å betale NOK 60,9 millioner pluss renter, totalt mer enn NOK 77 millioner til Fredrikstad Seafoods. En stor takk til Erik Heim, Lars Henrik Haaland og Roger Fredriksen i NAF, Espen Nyland og Vegar Vatne i CMS Kluge, Ketil Fjeld og Fredrik Weberg i Structor Prosjekt, Albert Ølnes, Arnstein Watn og alle andre som har stått på for saken,» skriver Bernt-Olav Røttingsnes, konsernsjef i Fredrikstad Seafoods’ morsselskap Nordic Aquafarms, i en melding på Linkedin fredag.

Saken, som iLaks har omtalt flere ganger, gjaldt byggingen av Norges første landbaserte oppdrettsanlegg for laks, på Øra i Fredrikstad. Fredrikstad Seafoods var byggherre, og hadde engasjert det danske firmaet Gråkjær som totalentreprenør.

Måtte rives
Byggearbeidene ble startet rundt årsskiftet 2016/2017, men ble raskt stanset når det i februar 2017 ble avdekket riss og sprekker i betongkonstruksjonene som da var bygget. Det viste seg raskt at byggets fundamenter – basert på enkeltstående stripe- og punktfundamenter – var prosjektert på en slik måte at det ikke ville tåle de skjevsetningene som ville oppstå. For å kunne tåle dette måtte anlegget i stedet anlegges på en hel, stiv bunnplate. Dermed måtte fundamentene omprosjekteres, og de allerede etablerte betongkonstruksjonene rives.

Partene var uenige om hvem som var ansvarlig for dette forholdet.

Det var enighet om at Gråkjær hadde ansvaret for å prosjektere fundamentene. Gråkjær hevdet likevel at skadene hadde oppstått som følge av forhold byggherre svarer for. Gråkjær viste i den forbindelse til at selskapet hadde et tilsvarende anlegg under oppføring i Danmark for et søsterselskap av Fredrikstad Seafoods, og hevdet blant annet at Gråkjær hadde basert seg på å benytte de samme fundamentene på Øra som i Danmark.

Grunnforhold
Fredrikstad Seafoods påpekte at det andre prosjektet var bygget på sandgrunn i Danmark, mens prosjektet på Øra skulle oppføres på KC-forsterket leirgrunn hvor det var forventet setninger – et forhold Gråkjær var kjent med. Fredrikstad Seafoods anførte derfor at Gråkjær som totalentreprenør var forpliktet til å tilpasse fundamentene til de stedlige grunnforholdene, og ikke uten videre kunne basere seg på å bruke fundamenter fra en annen byggegrunn.

Konflikten tilspisset seg sommeren 2018, hvor Gråkjær først fremmet krav om betydelig tilleggsbetaling for omprosjektering av fundamentene, og deretter fremmet krav om sikkerhet for dette forholdet. Da Fredrikstad Seafoods unnlot å etterkomme kravet, med henvisning til at forholdet var Gråkjærs egen risiko, stanset Gråkjær arbeidene. Fredrikstad Seafoods hevet deretter kontrakten. Deretter fortsatte saken som rettslig tvist, hvor partene fremmet betydelige krav mot hverandre: Gråkjær fremmet tilleggskrav i størrelsesorden 37 millioner kroner, både som følge av endret fundamentering og hevingen. Fredrikstad Seafoods fremmet på sin side krav om erstatning for påførte kostnader, både som følge av endringen av fundamenteringen og hevingen, totalt cirka 125 millioner kroner.

Saken var først til behandling i Fredrikstad tingrett, der Gråkjær fikk medhold. Saken ble senere anket til Borgarting. Der ble saken ført over syv uker. Dom i ankesaken falt fredag 28. januar.

Utenfor anlegget til Fredrikstad Seafoods. FOTO: Stian Olsen

Frifunnet
Borgarting lagmannsrett gav Fredrikstad Seafoods medhold i de to sentrale spørsmålene i saken. Lagmannsretten konstaterte at det var Gråkjærs ansvar som totalentreprenør å levere en lovlig og egnet fundamentering, tilpasset de stedlige grunnforholdene – i tråd med Fredrikstad Seafoods anførsler. Fredrikstad Seafoods ble dermed frifunnet for Gråkjærs krav om tillegg, og ble også tilkjent erstatning for kostnader Fredrikstad Seafoods var påført som følge av fundamenteringsendringen – inkludert tap forårsaket av forsinkelsene dette påførte prosjektet.

Dermed konkluderte retten også med at Gråkjærs stans var uberettiget, ettersom Gråkjær ikke hadde noe berettiget krav mot Fredrikstad Seafoods. Fredrikstad Seafoods ble derfor også tilkjent erstatning for kostnader påført som følge av hevingen. Totalt ble Gråkjær dømt til å betale Fredrikstad Seafoods 60,9 millioner kroner, med tillegg av forsinkelsesrenter fra 2018.

Fredrikstad Seafoods’ advokatfirma CMS Kluges team i lagmannsretten var advokatene Espen Nyland og Vegar Vatne.

Det har ikke lyktes iLaks å få en kommentar fra Gråkjær lørdag.