Googlet seg frem til Sjurelv og Tromsø, endte så opp i Alta

Nyheter
0

Kristoffer Andreassen har kontroll på biomassen.

25-åringen fra Sortland er rimelig fersk i jobben som Biomasse Controller i Cermaq Finnmark. Bare et drøyt år etter Kristoffer Andreassen selv avsluttet sine studiedager, kan han fra kontorvinduet titte på studentene ved Campus Alta (UiT).

Når iLaks besøker han og kollegaene i moderne lokaler i Kunnskapsparken i Alta, skal de først ha et raskt statusmøte, før det blir en prat om hans daglige sysler.

Kristoffer Andreassen følger tett de 17 lokalitetene i Finnmark som er drift den dagen. Det utgjør tett på 30.000 tonn laks i sjøen.

Styrer fire brønnbåter
– Jobben er litt todelt. Hovedoppgaven er å sørge for at vi holder oss innenfor de lovpålagte kravene vi har å operere med i forhold til tillatelsene. Slakteplan, produksjonsplanlegging litt fremover i tid og brønnbåt koordinering, sier han.

De har fire brønnbåter på timecharteravtale i drift i dag, sier han. Det er «Steigen», «Viktoria Lady», «Dønnland» og «Inter Barents».

– Den andre delen av jobben består av biologisk analysearbeid og produksjonsoptimalisering, sier Andreassen.

Kristoffer Andreassen (25) er Biomasse Controller hos Cermaq i Finnmark.

Tungstartet vår
Fôringen går veldig greit om dagen, etter en tungstartet vår med lave temperaturer. I Finnmark er våren et tøyelig begrep, og et fenomen som unnagjort på rundt et døgn, som inntreffer en gang mellom påskeaften og sankthans.

– Da må det presiseres at vår i Finnmark er slutten av mai og begynnelsen av juni, smiler han.

– Nå er sjøen på vei til normaltemperaturen for årstida. Fisken vår trives best rundt 12 grader, men det er jo sjelden vi har en slik stabil temperatur i fjordene her, sier Andreassen.

– Vi har veldig lite utfordringer med lus i år på grunn av de lavere temperaturene, og det har vært en fordel til nå.

Komagnes tømmes
Cermaq er nå i ferd med å tømme Komagnes som følge av ILA-utbruddet. En jobb de regner med å avslutte innen et par uker. Det stod nær en million laks på drøyt 3,5 kilo ved lokaliteten.  ILA-utbruddet kom ikke på det mest kritiske tidspunkt.

– Vi har måttet fremskynde noe på slaktingen et par uker, men det har ikke hatt noen vesentlig innflytelse på produksjonen, sier han.

– Slaktekapasiteten internt er bra. I høst hadde vi et godt samarbeid med Grieg sitt slakteri på Simanes. Vi må hjelpe hverandre når det står på, sier han.

Kristoffer Andreassen.

Googlet seg til Sjurelv
Andreassen hadde egentlig en plan om å bli ingeniør. Det var hans søsters kjæreste som ledet den unge tenåringen inn i oppdrettsnæringa. Via sin svigerbror fikk han sin første jobb i næringa som 13-åring. Da med ishavsrøye på menyen hos Sigerfjord Fisk på Sortland, bare for litt over 12 år siden.

Da han fikk studieplass ved Norges Arktiske Universitet i Tromsø (UiT), fant han frem laptopen.

– Jeg googlet søkeordene «fiskeoppdrett nært Tromsø». Sjurelv Fiskeoppdrett kom raskt og først frem i søket, sier Andreassen, som deretter tok en telefon til selskapet.

– Som første på lang tid uten tilknytning til familien, fikk jeg jobb hos dem. Det var da kun fire fast ansatte, hvor alle tilhørte familien, forteller Andreassen.

I Tromsø fullførte han studiet fiskeri og havbruk vitenskap, med spesialisering markedsføring og ledelse. Så gikk det rett i jobb hos Cermaq Finnmark i Alta.

– Da jeg startet i 2020 hadde jeg samme type arbeid, men da med ansvarsområde for Nordland. Den jobben var et vikariat i forbindelse med svangerskapspermisjon, forklarer han.

Strategisk valg i Finnmark
Kristoffer Andreassen forteller det nå er gjort et strategisk valg for Cermaq i Finnmark i forbindelse med ansettelsen av han i april.

– Det ble en omrokkering. Randi Rydland som hadde stillingen før, er nå blitt produksjonsleder sjø. Hun erstattet Jonny Opdahl, som ble ny prosjekt- og utviklingsansvarlig i Finnmark, sier Andreassen.

– Det strategiske valget er å få mer fokus på forskning og utvikling. Utviklingen skjer veldig raskt. Så det er viktig, ikke bare å følge med på teknologien, men også være en pådriver for at det skal skje en utvikling, sier han.

Kristoffer Andreassen.

Kursen er ikke staket ut
– Jeg er ung ja, men har ikke staket meg en vei med det. Er veldig fornøyd der jeg er nå, og har vært tidligere.

– De har gitt meg veldig masse, og jeg ble positivt overrasket da jeg begynte i Cermaq over kompetansenivået og mulighetene som ligger i selskapet. Det er er noe jeg kan tenke meg å bli med på videre, sier han.

Interessen både for høyere utdanning og videregående opplæring rettet mot havbruksnæringa er økende, også i Troms og Finnmark.

– Da jeg begynte på UiT i Tromsø i 2016, var det det aller første året de 60 studieplassene ble fylt opp. I dag er det et av de studiene meg høyest karaktersnitt, sier Andreassen.

Lovende utvikling
– Det blir et langt mer teoretisk yrke i laksenæringa, og det vil være behov for svært mange nye og unge i næringa fremover, tror Kristoffer Andreassen.

– Allikevel er det jo ute på merdekanten verdiskapningen skjer. Vi andre er her for å støtte opp under det, og lage gode rammer for driftstekniker og driftsleder.

– Utviklinga i Finnmark er lovende. Det er mye tilgjengelig areal, og vi har godt samarbeid med kommuner og lokalt næringsliv.

– Vi gjør så godt vi kan for å sette så lite avtrykk for miljøet som mulig. Klarer vi det er vekstpotensialet stort, avslutter Kristoffer Andreassen.

Liv Andrea Myklevoll (Senior HR rådgiver), Vemund Vonheim (Service- og vedlikeholdskoordinator), Kristoffer Andreassen (Biomasse controller), Kjetil Knutsen (Service- og vedlikeholdsleder), Odd Harald Aronsen (Koordinator sjø).