Men det vil ikke bli servert til oppdrettslaksen.
– Cargill er kanskje verdens største selskap ingen har hørt om før. Det er et familieeid selskap, og hadde vi vært børsnotert ville vi ha vært det 17. største på Fortune 500-listen. Vi har over 120 milliarder dollar i omsetning og 150.000 ansatte.
Det sier bergenseren Fredrik Witte, administrerende direktør Cargill Aqua Nutrition, fiskefôrleverandøren som tidligere var kjent som EWOS. EWOS-navnet er imidlertid fortsatt i drift, men da utelukkende som merkevare.
Corn flakes
I salgsporteføljen til Cargill inngår alt fra mais til Kellogg’s corn flakes til egg fra frittgående høns til McDonald’s. Laksefôr er kun en beskjeden del av virksomheten, også dersom en ser på fôr alene. Her inngår også fôr til blant annet kyr, gris, fjærfe, sau og reker.
Vekst i både kjøtt og fiskeproduksjon er betinget av tilgang på råstoff av riktig kvalitet, egenskaper og helsegevinster. Fremtidige forsyninger av fôringredienser gir særlig en potensiell flaskehals for fisk som er avhengig av sunne omega3-fettsyrer (DHA). Dette søker fôrleverandørene å bøte på med alger, bakterier, insektsmel – og genmanipulert raps som kan produsere DHA.
Lette presset
– GMO-raps er allerede klart for markedet. Dette vil nok ikke bli godkjent for salg her, men det vil lette presset på etterspørselssiden etter råstoff, sier Witte under Aqkva-konferansen i Bergen torsdag.
Fôret er også knyttet til et annet viktig tema for oppdrettsnæringen – omdømmet.
Sunnhet
– For at vi skal forbli en bærekraftig næring, må vi videreutvikle tilvekst og utnytte ytelsen i fôret, sier Witte.
Spørsmål knyttet til miljøgifter, sunnhet og mattrygghet for laksen er nært sammenvevd til både produktet og næringens omdømme.
– Mye av dette kan en håndtere gjennom fôrtilsetningen, påpeker Witte.
Fisken blir det den spiser.