Glacier Salmon om reindrift-floke: – Har alternative løsninger klare

Nyheter
0

“Avslag vannkonsesjon påvirker ikke fremdriften,” skriver selskapet. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har satt ned foten på grunn av reindrift i området der RAS-anlegget er planlagt.

NVE har sagt nei til vannuttak for Glacier Salmons planlagte settefisk- og matfiskanlegg ved kystbygden Nusvåg i Vest-Finnmark. Direktoratet mener at de negative konsekvensene overstiger nytten ved utbygging, fordi det kommer i konflikt med reindriftsloven.

I en pressemelding gjør Glacier Salmon det klart at de ikke gir opp av den grunn, og forsikrer om at de har alternative løsninger i bakhånd.

Ikke uventet
iLaks har tidligere omtalt Glacier Salmons planer om et kombinert settefisk- og matfiskanlegg basert på RAS-teknologi, med årlig produksjon av inntil 4,5 millioner smolt. Målet er en årlig produksjon på 20.000 tonn fisk i området. Til produksjonen har selskapet søkt om å få ta ut vann fra Sørbotnelva, Jomfrudalsvannet og Brattnesvannet, samt regulering av de to siste. Det er dette vannuttaket NVE sier nei til, av hensyn til reindrift og natur.

“Vedtaket var ikke uventet, og følger av en grundig prosess der selskapet har fulgt nøye med på innkomne innsigelser fra blant annet reindriftsinteresser,” skriver selskapet. Her kommer det også frem at vannuttak fra Brattnesvatnet, Sørbotnelva og Jomfrudalsvatnet i Loppa kommune er ett av flere alternativer de har vurdert for vannforsyning til smoltproduksjonen.

NRK omtalte først saken om at NVE sier nei til vannuttak.

– At denne løsningen ikke lar seg realisere, påvirker ikke fremdriften i prosjektet, sier daglig leder i Glacier Salmon, Ernst Berge, i pressemeldingen som er sendt til iLaks.

Oppdrettsanlegget er planlagt i vår- og sommerbeite til Bergsfjord reinbeitedistrikt. Et området som også er kalvings- og paringsland for rein. Illustrasjonsfoto: Trygve Poppe

Lave strømpriser gir fortrinn
Glacier Salmon forteller at de fra starten av har utredet flere teknologiske og bærekraftige alternativer for å sikre tilgang på ferskvann til settefiskproduksjon. Den mest aktuelle løsningen er bruk av omvendt osmose (RO) for å produsere ferskvann fra sjøvann. Denne teknologien er velprøvd i moderne landbaserte oppdrettsanlegg, og gir full kontroll over vannkvaliteten – samtidig som energien som driver prosessen kommer fra lokal og fornybar vannkraft.

– Vi er lokalisert i et område med noen av Norges laveste strømpriser, noe som gir oss et konkurransefortrinn når vi tar i bruk energikrevende, men miljøvennlige løsninger som RO, uttaler selskapets tekniske prosjektleder, Atle Lesund.

Akvakultursøknad på vei
Selskapet er nå i gang med å ferdigstille dokumentasjonen til sin akvakultursøknad, og ser frem til å sende denne inn til relevante myndigheter. Parallelt arbeides det videre med lokal forankring og teknisk design, samt nye partnerskap.

– Vi har hele tiden hatt et langsiktig perspektiv, og planlagt for ulike scenarioer. Avslaget fra NVE er en naturlig del av en større prosess, og endrer ikke vår ambisjon om å etablere et fremtidsrettet og bærekraftig oppdrettsanlegg i vår øko industripark i Loppa kommune, sier Berge.