En ny generasjon av eiere og oppdrettere vil prege dette segmentet.
En har prøvd og feilet lenge. I flere tiår. Men 2024 ble året da en fikk et kommersielt gjennombrudd for landbasert oppdrettslaks. Gjennombruddet manifesterte seg først og fremst med lokomotivet Salmon Evolutions break-even på driften, men også forbløffende god kvalitet, lavt svinn og høy superiorandel for Nordic Aqua Partners, Andfjord Salmon og Proximar Seafood.
Alle de over nevnte er børsnoterte, og setter en tjukk strek over ørkenvandringen til problemselskapene Atlantic Sapphire og AquaBounty. Ingen av disse to har knekket koden, verken for produktkvalitet eller lønnsom drift, og spør en aksjonærene, hadde det nok vært bedre om de begge hadde vært slått konkurs for lenge siden.
Private equity
Foruten de børsnoterte er det en omfattende knoppskyting i dette segmentet. Og en økende andel av finansieringen kommer nå fra private equity.
Boston Consulting Group anslår at det vil produseres rundt 190.000 tonn landbasert laks i 2030. Mesteparten av det vil, på grunn av ledetider, bli produsert av aktører som allerede har biomasse i sjø eller har startet bygging.
– I det siste halve året har vi sett at private equity-miljøet har begynt å stille mye spørsmål om landbasert. Dette gjelder både bransjekunder og investorkunder, uttalte BCG-konsulent Henrik Vedeler nylig til iLaks.
Et eksempel på denne trenden var da private equity-fondet EMK Capital ble majoritetseier i Arctic Seafarm, som vil føre opp et anlegg som kan produsere opptil 25.000 tonn laks ved Nesna på Helgeland. Det norske skattesystemet favoriserer utenlandsk kapital, som er skånet for formueskatt.
Risiko
iLaks offentliggjorde tidligere i høst sin nyeste rapport om landbasert oppdrett. Her fremgikk det at det i dag foreligger prosjekter som kan løse ut ny produksjonskapasitet på 3,5 millioner tonn laks på verdensbasis.
Finansiering er fortsatt en flaskehals for å lykkes med landbasert oppdrett, i tillegg til biologisk og teknologisk risiko. Bare en brøkdel av prosjektene vil realiseres.
«Det er forskjell på skit og painnkak», som de sier i Trøndelag. Nettopp kvalitet – i alle ledd – er avgjørende for å få til noe så krevende som landbasert oppdrett. Mens Salmon Evolution har veldokumentert ekspertise på teknologi, produksjon, salg, ledelse og eierskap, hadde Atlantic Sapphire i mange år knapt ett vekttall i konsernledelsen.
Suksess eller fiasko er ikke tilfeldig.