Trond Giske tar «laksebaronene» i forsvar i ny bok

Nyheter
0

Han får støtte fra den i kategorien som har fått mest pepper, Gustav Witzøe.

Tidligere næringsminister Trond Giske (Ap) er aktuell med ny bok, «Verdt å slåss for». I boken skriver han blant annet om om alle rikingene som har skatteflyktet til Sveits. Han går langt i å forsvare dem under overskriften «Vi trenger rikinger».

«Skattesystemet er ikke perfekt. De bør slippe å bli kasteballer i dårlig planlagte skattereformer. De skal behandles ordentlig, for de er ordentlige folk» skriver han og fortsetter:

«Venstresiden bør også legge bort all prat om å «ta de rike». Vi skal ta dem som snyter på skatten, som stjeler eller er voldelige. Å være rik er derimot ingen forbrytelse.»

Skurker
Videre skriver Giske, ifølge VG, at man bør rose dem som blir i landet, heller enn å være forbannet på dem som reiser.

Ap-politikeren mener at det er dumt å gi inntrykk av at bedriftseiere som leverer varer og tjenester er «en gjeng med skurker».

«Ord som laksebaron og velferdsprofitør kan legges i samme skuff. Vi trenger ikke stempler for å vinne oppslutning om at de sterkeste skuldrene skal ta den største børa; det mener allerede et stort flertall av det norske folk».

Gustav Witzøe. Foto: Trine Forsland

Taktisk feilgrep
SalMar-eier Gustav Witzøe, som kanskje er den som hyppigst har blitt kalt nettopp «laksebaron», mener Giske har rett på flere punkter.

– Han har selvsagt rett i at det har vært et gedigent taktisk feilgrep å angripe og stemple norske verdiskapere og investorer, sier Witzøe til Børsen.

– Disse har flyttet ut av landet for å skjerme sine bedrifter og ansatte fra den voldsomme økningen i særkattene på norskeid næring de siste to åra, legger han til.

Skatt
Hovedproblemet, ifølge Witzøe, er imidlertid politikkens innhold.

– Nemlig skattepolitikken som årelater norske bedrifter og jager bedriftseiere på dør, sier Witzøe videre.

– Det er krise i Arbeiderpartiet. Vi er på et nivå vi knapt har vært på tidligere. Og det ser ikke ut til at det er noe lys i enden av tunnelen, uttalte Giske i Politisk Kvarter på torsdag. I høst gjorde Ap sitt dårligste valg på nesten 100 år.