Cocktail av årsaker bak tap av fisk.
I slutten av januar ble det kjent at Gigante Salmon har hatt utfordringer med dødelighet knyttet til første utsett av smolt. Utfordringene er i hovedsak knyttet til smolten som kom i andre leveranse, og det er ingen indikasjon på at årsaken til dødeligheten skyldes anlegget, opplyser selskapet tirsdag kveld.
Utfordringene gjør at produksjonen tas ned med cirka 300.000 fisk, eller nesten 50 prosent av utsettet som ble gjort i januar. Dette tilsvarer volumet i den andre smoltleveransen.
Les også: Nå er Gigantes tapstall klare
Gigante Salmon har samarbeidet med fiskehelsetjenesten for å avdekke årsaken til dødeligheten, og sette inn avbøtende tiltak. Det er ikke avdekket en enkeltfaktor, men en kombinasjon av flere årsaker.
Smolten i den andre leveransen hadde av flere grunner lavere kvalitet; blant annet på grunn av utsatt levering som følge av forsinket oppstart av anlegget. Øvrige kartlagte årsaker er registrert dødelighet allerede ved lasting til brønnbåt, som kan ha medført lavere vannkvalitet under transport, og dette sammen med dårlig vær i perioden som medførte at andre levering ble stående lengre i båten enn planlagt. Det var også lav sjøtemperatur (3,8 grader) ved utsett, skriver selskapet videre.
Selve anlegget fungerer ifølge selskapet godt og etter hensikten. Sjøvannet pumpes inn som planlagt og vannkjemien er god. Fisken står fint i lengdestrømskarene som nå kjøres med en vannhastighet på cirka 20 cm/s.
– Har ikke fisken det godt, så har ikke vi det godt. Våre ansatte gjør alt de kan for å avhjelpe fiskens helseutfordringer. Det er en «fattig trøst» for oss at dette ikke skyldes anleggets utforming. Vi gjør det vi kan for å håndtere situasjonen, sier CEO Helge E. W. Albertsen i Gigante Salmon.