Giftig for omdømmet

Kommentarer
1004

Det brukes til desinfeksjon av kirurgiske instrumenter og konservering, og er sterkt bakteriedrepende. Det er blitt brukt mot lakselus – med en høy effekt.

Formalin er det kreftfremkallende stoffet som blir brukt for å lagre diverse biologisk materiale på glass i biologisalen.

Slett ikke noe en forbinder med høykvalitetsmat, gjerne servert rå som sushi-topping.

Les også: SalMar fant smutthull og har brukt det ulovlige stoffet formalin mot lus

Omdømmetap
Omdømmet til SalMar, og hele Norges oppdrettsnæring, er blitt dratt ned i sølen, etter at selskapets ledelse har valgt å bruke formalin til å bekjempe lakselus.

«Oppdrettsgigant brukte ulovlig gift på laks», var toppsaken til VG torsdag kveld. Når landets største avis slår saken stort opp, følger andre medier etter.

Når brønnbåtansatte forteller om bruk av gassmaske ved håndtering av formalin som lusemiddel, viser det en kjemikaliebruk som overhode ikke er forenlig med å være en bærekraftig industri.

Dette slår rett inn på næringens hardt prøvede omdømme.

Det er naivt å tro noe annet.

Ut i markedet
Det tok ikke mange minutter fra iLaks publiserte de første formalin-sakene torsdag kveld til utenlandske lesere, bevæpnet med Google Translate, dukket opp på Google Analytics. I 2015 går denne type saker fort over landegrensene. Veien er kort fra merdkanten til sluttkunden.

Det er en påfallende og øredøvende stillhet fra fiskehelseansatte – utad. Men fiskehelsepersonell iLaks har vært i kontakt med er sjokkerte over bruken av et kreftfremkallende middel i produksjon av høykvalitets mat.

Dette er ikke en måte kjernesunn norsk laks kan produseres på.

Tillit
Her i Norge himlet vi lett overbærende med øynene da chilenske oppdrettere tidligere brukte det kreftfremkallende stoffet malakittgrønt for å kvitte seg med soppinfeksjon på fisken. Det har kostet Chile dyrt i flere internasjonale markeder.

Forbrukernes og offentlighetens tillit skal en ikke kimse av. Bare spør ledelsen i Volkswagen, som denne uken har sett aksjekursen bli barbert med 40 prosent etter utslippsjuks. Konsernsjefen har allerede forlatt selskapet.

Fullt så ille er det ikke for SalMar. På en ellers svært positiv dag på børsen faller SalMar tilbake.

Men siste ord er neppe sagt i denne saken.