Giftig cocktail rammer Simona Stadpipe

Nyheter
0

En kombinasjon av flere faktorer presser bedriften.

Simona Stadpipe har sin bakgrunn i oljebransjen, men har de siste årene spesialisert seg som leverandør til landbaserte oppdrettsanlegg. Selskapet, med adresse på Stadlandet, har måttet permittere fire ansatte og omplassert andre for å unngå ytterligere permitteringer.

Årsaken er investeringstørke.

Som leverandør til oppdrettsnæringen rammes selskapet indirekte av grunnrenteskatten – i tillegg til at departementet har innført seks måneder søknadsstopp for nye landbaserte oppdrettsanlegg i påvente av en regelendring.

– Det første er at kundene våre rett og slett ikke vet hva de må ut med i grunnrenteskatt. Dermed er det vanskelig å regne hjem prosjektene. Større utbygginger kan kreve kapitalinnhenting. Her er situasjonen den samme. Det er vanskelig å få inn investorer når man ikke kan lage skikkelige prognoser, sier daglig leder Nils-Per Sjåstad til Kystens Næringsliv.

– Dersom du som privatperson ikke vet om skattekortet ditt blir skrudd opp til 40, 50 eller 60 prosent i juni måned, så går du ikke og kjøper deg ny bil i februar. Du vet rett og slett ikke om du vil klare avdragene, forklarer han.

På toppen av dette rammes selskapet, som har mange relativt høyt lønnende ingeniører, av økningen i arbeidsgiveravgiften. Simona Stadpipe har 50 ansatte, og omsatte for 129,2 millioner kroner i 2021. På kundelisten er navn som Hima Seafood, Artec Aqua og Pure Salmon Kaldnes.

Foto: Simona Stadpipe