Giftig algeoppblomstring tok livet av 123 tonn laks

Nyheter
982

Salmones Camanchaca rapporterer brå og høy dødelighet på 58.000 fisk.

I følge den nasjonale tilsynsmyndigheten Sernapesca har den chilenske lakseoppdretteren, som er notert ved Oslo Børs, blitt utsatt for et dødelig utbrudd av algeoppblomstring. 123 tonn laks døde på lokaliteten Pilpilehue, nær byen Castro på Chiloé i sørlige Chile.

Hendelsen skjedde i morgentimene torsdag.

Sernapesca ble utkalt etter at laksen ble utsatt for konsentrasjoner på mer enn 250 celler per milliliter av Pseudochattonella cf verruculosa – en giftig algeblomstring. En handlingsplan ble umiddelbart aktivert for å forhindre ytterligere dødelighet.

2,6 prosent av fisken på denne spesifikke lokaliteten døde.

Unormal
I en e-post til iLaks’ søsteravis SalmonBusiness skriver en representant fra Salmones Camanchaca følgende:

«I løpet av denne uken oppdaget vi tilstedeværelsen av en type skadelige alger i nærheten av Pilpilehue, i Chiloé, hvor Salmones Camanchaca for tiden oppdretter 2,2 millioner fisk. I løpet av de første timene torsdag 14. mars registrerte selskapet en unormal dødelighet på grunn av denne algetilstanden. På denne dato og klokkeslett er dødelighetsforholdene helt normale.»

«Den akkumulerte dødeligheten på Pilpilehue-lokaliteten har denne uken nådd til sammen 58.000 fisk, det vil si 2,6 prosent av den totale fisken på denne bestemte lokaliteten, og 0,4 prosent av selskapets totale mengde fisk i sjø.»

Flytting
Selskapet mener at selv om dødeligheten 14. mars var unormal, er det ikke en omfattende hendelse og kan håndteres operativt med de tilgjengelige elementer og protokoller.

«Salmones Camanchaca har ikke andre oppdrettslokaliteter med unormal dødelighet på grunn av alger eller andre årsaker.»

«Salmones Camanchaca har aktivert protokollene som er definert for denne typen situasjon, inkludert flytting av utstyr og menneskelige ressurser, i tillegg til korrespondanse til biomasseforsikringsselskapene. Hvis Salmones Camanchaca i fremtiden har informasjon om vesentlige hendelser knyttet til årsregnskap, drift og/eller miljøledelse, vil selskapet kommunisere det uten ytterligere forsinkelser,» heter det i meldingen.

Chilensk lakseoppdrett opplever med ujevne mellomrom økt dødelighet knyttet til giftige alger. I 2016 tapte landets oppdrettere hele 800 millioner dollar i historiens verste algeoppblomstring.