Asterix og Obelix får mer å gjøre.
Smilene er bredere, og stemningen er bedre enn på lenge i staben hos Gildeskål forsøksstasjon (GIFAS). I avdelingen for småskalaforsøk er det full fart i byggingen av den nye landbasen Nordvågen disse dager, og det settes ut mengder av fisk i de godt over 100 forsøksmerdene. Cargill er på besøk for prøvetaking ved Røssøya.
Hos GIFAS sin andre avdeling, for storskala forsøk har sommeren vært preget av ILA-påvisning i to lokaliteter og store utfordringer med å få slaktet laksen i tide. Fartøyet «Norwegian Gannet» har måtte komme de til unnsetning mer enn én gang. Områdeleder Gøran Jensen har invitert til tur ut til to av anleggene ute i Sørfjorden.
Eneste storskala kvinne
I avdelingen er det 20 ansatte, og fire lærlinger. GIFAS holder til i lokaler sammen med en rekke andre aktører i den marine næringa, og den videregående skolen.
Her inne møter vi den eneste kvinnelige ansatte, nylig hjemvendte Cesilie Skauge Hansen. Og en s i midten, i stedet for c, er helt korrekt. Det var døperen, altså den lokale presten som gjorde det klart for hennes foreldrene, at Cecilie med c, var noe utenlandske greier det ikke var behov for i hans sogn. Skauge Hansen har fartstid fra HR ved Nordlandssykehuset og Arbeidstilsynet.
– Jeg kjente noen av de ansatte fra før, men ellers var jeg helt ukjent, både med GIFAS og havbruksnæringa. Jeg har på grunn av covid vært alt for lite ute på anlegg siden jeg startet for to år siden. Nå ser det endelig ut til at jeg kommer mer ut, og fulgt opp folk og anlegg, sier Skauge Hansen.
I likhet med alle andre i selskapet opplevde hun at det for første gang i selskapets historie, ble påvist ILA ved lokaliteten Midt-Femris.
– Det var veldig skummelt, og vi var bekymret for at dette allerede hadde spredd seg videre, da vi fikk mistanken ute på Midt-Femris. Og da alarmen gikk i mai, ble hennes oppgave å varsle alle om hvordan de skulle forholde seg i forhold til bevegelse og desinfiseringer fremover.
– Jeg blir veldig glad når jeg hører at fisken har det bra, og det kommer månedlige positive rapporter fra Labora om helsetilstanden, sier Cesilie Skauge Hansen.
Tryggere med laks enn torsk
Gøran Jensen er områdeleder. I praksis vil det si en form for driftsleder for fire anlegg. Han forteller at det akkurat nå er forsøk kun i ett av anleggene, men at de straks skal starte opp igjen både i Stigvika og Midt-Femris. Jensen startet i oppdrettsnæringa i ulike roller og selskap tidlig på nittitallet, og nå har han rundt tjue år i GIFAS kun med korte avbrudd med litt snekring, driftsleder for anlegg med torskeoppdrett fra 2006 til 2009. Fant vel ut at det var tryggere med laks, og har vært i GIFAS etter det.
– Vi fikk en vekker og skjønte at ILA også kunne ramme oss. Vi har nå fått et sterkt fokus på dette nå, særlig siden vi ikke har hatt sykdom tidligere. Fremover blir det å ta tatt fatt på fôrforsøkene igjen, og vi har fått en del nye kamera på plass det siste året, og med det oppgradering til bedre fôringskontroll, på den enkelte lokaliteten, forteller Jensen.
Heltene fra Gallia
På kaia møter Randi Busch Bøkestad oss, og vi skal ombord i «Visefix» for å bli fraktet ut til «Majestix». Noen i eier-familien Lorentsen, må ha vært over snittet begeistret for landsbybeboerne antikkens Gallia, og deres utrettelige kamp mot romerske okkupanter.
Det tar kun minutter med lynkjappe «Visefix» før en ankommer lokaliteten Midt-Femris. Ute ved merd nummer tre, hopper igjen glad laks. Det er bare dager siden brønnbåten «Steinar Olaisen» kom fra Leirvika, og slapp den ut her. Lokaliteten har ligget brakklagt siden midten av mai. Nå er laksen her nå rundt tre kilo, og skal være klar til slakting til våren.
– Det var en god følelse å få satt den den helga. Vi har brukt et innleid serviceselskap som har stått for rengjøring av merdene. Det har vært mye arbeidet og gnikking og gnuing på det meste, men det gikk bra, sier en fornøyd Gøran Jensen.
– Vi er lykkelig for å ha fisk i merdene her igjen. Det har vært virkelig trasig i sommer, å ikke ha kunnet vist frem laksen. Det har blitt kjørt turer nært anlegget for å vise det frem, men det blir ikke det samme, sier Randi Busch Bøkestad, som for anledning er skipper, men til daglig leder i Salmon Center og styremedlem i GIFAS.
– Vi har jo elever fra den videregående skolen her hver tirsdag, så det er jo godt å endelig å få fisk i en merd så nære senteret igjen, sier Busch Bøkestad.
Viktig å teste i andre omgivelser
Jan-Erik Åseng, salgssjef hos Cargill møter iLaks ved merdekanten på lokaliteten Røssøya. I god avstand til både båt og journalist, ettersom vi er ankommet fra en annen lokalitet. Viktig er det allikevel å påpeke at fisken her og fra Midt-Femris, kommer nylig fra samme lokalitet Leirvika.
– Det er prøvetaking nå på slutten av et forsøk knyttet til fôringredienser for EWOS. Normalt er det folk fra selskapets eget forsøksanlegg som deltar på slike prøvetakinger, men på grunn av strenge covid-restriksjoner, er det jeg som er stasjonært såpass nære som Bodø, som er her i dag, sier Åseng.
– Det er veldig nytt å gjøre forsøk her nord også. Vi har jo egne stasjoner utenfor Stavanger, men av og til er det behov for å gjøre det andre steder. Viktig å teste i andre omgivelser og temperaturer, sier Åseng.
Malteseren i Majestix
– Nå har jeg vært stort sett på teams i ett og et halvt år, så jeg tar veldig gjerne slike oppdrag for å komme ut å treffe folk i næringa igjen, sier Åseng.
En av de han endelig for treffe er den malteseren Guilia Micallef. Hun kommer seg ned fra selveste «Majestix», for å slå av en prat med gjestene. Hun har en doktorgrad i fiskehelse og ernæring fra universitetet i Aberdeen. I fem år har hun jobbet som forsker hos GIFAS.
– Jeg jobbet som post doktor ved det som da het Universitetet i Nordland, men fikk lyst å jobbe ut i selve industrien. Det var sånn jeg havnet her hos GIFAS. Her på lokaliteten har laksen vokst mer enn jeg hadde forventet, forteller en svært så blid malteser. Da skyter selvsagt salgssjefen for fôret helt objektivt og raskt inn, en kommentar om noe med det gode fôret.
– Jeg må nesten få skryte av GIFAS som FoU leverandør. Det er en fryd å komme hit, og Micallef er flott å samarbeide med, alt er på stell. Vi vet akkurat hva vi får, og de innfrir, sier Åseng.