GIEK har gitt garantier for en drøy halv milliard kroner til sjømatnæringen så langt i år

Nyheter
1035

Seks av de første syv søknadene på GIEKs lånegaranti kommer fra sjømatnæringen.

I fjor sommer lanserte regjeringen en ny statlig lånegaranti for å øke eksporten av norskproduserte produkter. Garantien forvaltes av Garantiinstituttet for eksportkreditt (GIEK).

– Vi ønsker å bidra til omstilling og støtte flere sektorer i Norge, og har sikret oss nye produkter som kan bidra til dette, sier kommunikasjonssjef Allon Groth i GIEK til E24.

– Før kunne vi primært gi garantier til kjøperne av norsk eksport og konkrete kontrakter, men nå kan vi også hjelpe med finansieringen til eksportbedriften selv, og til underleverandører. Det gir nye muligheter, fortsetter Groth.

Seks av de første syv søknadene på lånegarantien kommer fra sjømatnæringen. Ifølge GIEK skyldes dette at sjømatnæringen er stor og internasjonalt rettet, teknologien utvikles fortløpende og mange selskaper ser behov for investeringer i egen virksomhet.

GIEK har gitt garantier for en drøy halv milliard kroner til næringen så langt i år. Blant annet ga GIEK 30 millioner i garanti for DNBs lån til Norwegian Fish Company i Mehamn i Finnmark for kjøp av utstyr til ny fabrikk.

– Den var veldig viktig, for det er ikke alltid like lett å få finansiering til investeringer i Finnmark, gitt den tidligere historien om fiskeforedling i nord, sier Hjeltnes til E24.

GIEK har også gitt en garanti på 15,2 millioner kroner for Sparebank1 SMNs lån til Nærøysund Aquaservice i Rørvik for to nye servicebåter fra Moen Marin og Folla Maritime.