Gastronomie Norvegienne

Nyheter
782

To røslige dørvakter passer på utgangen i en sidegate til Rue de Rivoli. Inne i kunstgalleriet er det tjukt av folk. Særlig unge og urbane hipstere. Folk som har brukt veldig lang tid på å pynte seg slik at det ikke skal se ut som de har brukt lang tid på det.

Maria Grimstad de Perlinghi er Norges fiskeriutsending til Frankrike. Foto: Trine Forsland

Bloggere
– Det er en ganske stor andel blogger her. De skal skape blest om dette og gi trafikk gjennom helgen, forklarer Maria Grimstad de Perlinghi, Norges Sjømatråds utsending til Paris, til iLaks.

Hun har leid et kunstgalleri i hjertet av den franske hovedstaden for åtte dager. Et concept store, med sjømathandel og eksklusiv restaurant. Det er profesjonelt og smakfullt innredet med norsk design og kronet med en imponerende sjømatutstilling, med laksen på hedersplassen i midten.

Her er også levende kongekrabber, kamskjell og kråkeboller. Mesterkokker er hyret inn for å by på fingermat og servitører skjenker boblevann fra Veuve Clicquot.

Stolthet
– For oss i Sjømatrådet er det viktig å vise stolthet på vegne av næringen, understreker Grimstad de Perlinghi.

– Vi har hatt en periode her i Frankrike der norsk sjømat har vært utsatt for skarp kritikk. Mattrygghet er i fokus, og landets mest solgte sjømatprodukt produseres i et fremmed land, sier hun, men legger til at kritikken mot oppdrettslaks likevel er beskjeden sammenlignet med hva en del kjøttsorter har blitt utsatt for.

For å sikre tilstrekkelig oppmerksomhet rundt PR-fremstøtet, har hun invitert en rekke tunge medier. Femme Actuelle, landets svar på Henne, er på plass. Det er også Le Monde, Le Figaro, Elle, The Huffington Post og tv-kanalene BFM og RTL. For å nevne noen. 70-80 personer har trengt seg inn i kunstgalleriet fredag kveld.

InstaSeafood
Det knipses med smartphones, og veien er kort til blogger, samt Instagram, Twitter, Snapchat. Dette er opinionsdannere og trendsettere i Frankrike. Med en omfattende distribusjon og lesertrafikk.

Leslie Haggege driver bloggen Chroniquesfromparis.com sammen med kjæresten Laurent Galant. Hun fremhever bloggernes integritet og upåvirkelighet som stikkord her.

– Bloggeren er en normal person. Du er ikke en journalist og får ikke betalt. Hvis vi ikke liker det, skriver vi det. Skriver vi om det, tvitrer vi om det, sier Haggege som har over 5.000 følgere på Twitter.

– Jeg er også på Snapchat og Instagram, og startet opp for fem år siden, legger hun til.

Haggege understreker at bloggingen utelukkende er en fritidssyssel. Til daglig arbeider hun i tv-kanalen D8, eid av Canal+. Kjæresten Galant jobber ved det store franske underholdningsnettstedet Allocine Webedia, med filialer i Tyskland og Brasil.

Liten verden
– Vi henger sammen med andre i kommunikasjon. Det er en liten verden. Alle bloggerne i Paris kjenner hverandre. Det er ikke som en avis, som Le Figaro, vi er ærlige, jeg kjenner hver leser. Vi har høyere integritet.

Laurent Galant og Leslie Haggege er to av de mange bloggerne som besøkte LAKS i Paris fredag kveld. Foto: Trine Forsland

Bloggen deres har ikke annonser, men finansieres av betalt innhold. – Jeg merker det alltid, sier Haggege om betalt innhold.

– Vi elsker mat og vin, men den er også om musikk, vi går på festivaler og så videre.

Frankrike er, muligens sammen med Japan, verdens gastronomimekka. Kjernen for det hele er i Paris.

Hun mener mat og drikke er noe av det viktigste for dem å omtale på blogger og sosiale medier.

– Når en har vokst opp med god mat, og smakt vin tidlig, men jeg må være ærlig at jeg foretrekker italiensk mat, sier Galant som har italiensk mor. Halvt tunisiske Haggege er også multikulturell, og ser også i høyeste grad verdien av andre lands kjøkken.

Avansert
– Kokkene her i Paris kommer jo fra alle land. Mye av maten er også svært avansert. Går du på en to-stjerners restaurant er maten avansert, og det kan være svært dyrt. Vi har bare råd til 1-2 turer i året til Michelin-stjerne-restauranter.

– Hva med laksen, liker dere den?

– Ja, særlig den ferske. Den er myk, og egner seg godt som røkt produkt. Laks er min favorittfisk. Jeg foretrekker den fersk som sashimi. Det er noe med teksturen, sier Haggege til iLaks.

Men fredag den 13. november vil ikke bli husket for LAKS concept store. Bloggerne fikk hendene fulle med å skrive om helt andre ting denne kvelden i Paris. Noen minutter etter dette intervjuet ble den første bomben sprengt ved Stade de France.

LAKS ble stengt etter terroraksjonene.