-Dette er et sterkt lag med meget relevant erfaring. I første omgang handler dette om Burundi, men flere prosjekter kan komme, sier AINAs leder og initiativtaker Cato Lyngøy.
Lyngøy er veterinær (1988) og drev fiskehelsetjeneste frem til 1997. I perioden 1997 frem til i fjor jobbet han i selskap som Intervet Norbio, Pan Fish og Marine Harvest. Han forlot Marine Harvest i fjor og arbeider nå med å etablere oppdrett i Burundi.
Tanganyikasjøen er antatt å være jorden nest eldste og nest dypeste innsjø etter Bajkal i Sibir. Det er slett ikke tilfeldig at Lyngøy vil oppdrett tilapia akkurat her.
-Tilapia kommer fra dette området, sa Lyngøy til iLaks i sommer.
AINA har følgende partnere:
- Morefish AS ved Halvor Kittelsen og Svein Martinsen, Morefish har erfaring på praktisk oppdrett av tilapia i Ghana, design av anlegg, utvikling av miljøteknologi, forsknings- og prosjektledelse.
- Inocap ved Øystein Falch, mangeårig internasjonal erfaring med tilapia-oppdrett, forretningsutvikling, oppkjøp, investering, finansiering og prosjektledelse.
- Frank Karlsen, rådgiver og medeier i Oslofjord Ressurspark AS. Afrika-kjenner med oppvekst i Kongo. Professor på Høgskolen i Buskerud og Vestfold. Mikrobiolog, grunder, dyp innsikt i afrikansk tenkemåte og kultur.
- Trond Storebakken. Professor ved NMBU på Ås. Spesialist på fiskeernæring og med et betydelig forskning for å utvikle forbedrede fôr til tilapia og sterkt engasjement innen akvakultur i Kina de siste 15 årene.
- Hauge Aqua AS ved Cato Lyngøy (norsk og internasjonal oppdrettsnæring) og Arne Sylta (Hauge Micro Finance, kompetansebygging)
-Samarbeidet i AINA bygger på partneravtale som beskriver hvordan partene skal utnytte sin samlede kompetanse til beste for prosjektet, skriver Lyngøy i en melding til iLaks.
– Å satse i Afrika er krevende, men med store muligheter. Jeg tror den kunnskapen og erfaringen som partnerne sitter på, er viktig for å lykkes, avslutter Lyngøy.
-Dette er et initiativ vi hilser velkommen. Flere afrikanske land etterspør norsk oppdrettskompetanse og investeringer – og AINA kan bli en viktig motor i å mobilisere dette, sier Eivind Fjeldstad i NABA i samme melding.