– Går bedre enn ventet

Nyheter
669

Ørret var inntil nylig vesentlig bedre betalt enn laksen. Men etter at storkunden Russland stengte dørene har prisen falt tungt. I uke 32 var eksportprisen for ørret 41 kroner kiloet, ifølge Norges Sjømatråd. Etter det har spotprisen falt omlag 15 prosent – og er nå kun marginalt bedre betalt enn fersk laks.

Russlands-avhengig
Mens laks er et globalt produkt som selges i fem verdensdeler, er ørreteksportørene svært avhengige av Russland. Russland er den klart største kjøper av norsk ørret. Før importforbudet trådte i kraft hadde russerne en markedsandel på hele 59 prosent på fersk ørret, ifølge Norges Sjømatråd. Med det store ferskmarkedet lukket og ute av drift, må eksportørene tenke nytt.

– Vi selger i Norge, og det går litt til Asia i containere. Det går bedre enn forventet, sier salgsdirektør Maria Guadalupe Elias-Barroso i eksportselskapet Seaborn til iLaks. Hun viser til en pris på 34-35 kroner kiloet.
– Rundt det. Det er et kraftig fall, understreker hun.

Høytrykk i Asia
En viktig årsak til at prisen ikke har falt enda mer er at ikke alle slakter for øyeblikket.

– Vi har ikke informasjon om at alle er på fullt. Det kan komme høyere volumer i september. Sjømatrådet jobber på fullt nå for å få ting på plass på ørret, kjøre kampanjer og så videre. Markedet er der, det er mange særlig i Asia som har etterspurt det. Her i Norge har det vært komfortabelt å selge til ett marked som betaler godt. Vi har snakket om dette, og det er først nå når det er prekært, at en krise inntreffer, at vi snur oss rundt.

Hun mener det er positivt å kunne spre salget på flere kundegrupper.
– Vi ser på dette som positivt, men det går på bekostning av oppdretterne.

Innfrysing
Oppdrettere som Fjordlaks og Steinvik har begge startet innfrysing av ørret. Fryst ørret er i direkte konkurranse med chilenske oppdrettere. Seaborn merker også at det fryses en del fisk.

– Det går en del containere med frys.

– Fryses det for lagring eller direkte salg?

– Akkurat nå er det direktesalg. Men det kommer, som sagt, høyere mengder om en måned. De volumene vi har nå har vi salg på, sier Elias-Barroso.

Nye markedsmuligheter
Chile har slitt mye med sykdom (særlig SRS – red. anm.) på ørret. Dette har bidratt til å redusere landets produksjon de siste årene.
– De har fått mindre ørret, og har en lavere prosent (andel ørret). Samtidig er det sykdom i Finland, og de har ikke den produksjon som de vanligvis har. Det er flere muligheter; en kan selge til Finland, her i Norge, og Asia, sier hun.

– Ørreten til Chile går på kontrakt til Russland, sier hun og viser til at chilenerne kansellerer ordrer på Brasil, for heller å selge til Russland.

Og nettopp dette åpner muligheter.
– Vi vil utfordre myndighetene og sjømatrådet på å selge laks i Brasil. Hvorfor skal ikke vi være der? spør hun utfordrende.