Gaia Salmon dømt til å betale 75 millioner kroner etter leverandør-søksmål

Nyheter
0

Eyvi og Total Betong saksøkte landbasert-oppdretteren for kontraktsbrudd, og fikk medhold i Oslo tingrett.

Sommeren 2024 åpnet Gaia Salmon dørene til sitt postsmoltanlegg på Galtneset i Træna kommune. Anlegget er bygget av VAQ, Øksnes Entreprenør og Overhalla Betongbygg. Opprinnelig hadde landoppdretteren en avtale med to andre leverandører: Eyvi og Total Betong.

Denne avtalen er stridens kjerne i en rettssak mellom de to sistnevnte leverandørene og Gaia Salmon. Leverandørene har saksøkt Gaia Salmon Holding og Gaia Salmon Postsmolt (heretter Gaia Salmon) for kontraktsbrudd, og fått medhold av Oslo tingrett.

I en fersk dom fra 17. februar kommer det frem at Gaia Salmon må betale erstatning på 70 millioner kroner til de to saksøkerne. I tillegg må de dekke leverandørenes sakskostnader på 4,7 millioner kroner.

Leste om leverandørbytte i media
I februar 2021 inngikk Gaia Salmon en avtale med Eyvi og Total Betong om «utvikling av forprosjekt for nytt storsmolt/matfiskanlegg på Træna». Her gis leverandørene eksklusiv rett til å bygge et anlegg som planlagt i forprosjektet, med forbehold om at det ble sikret finansiering. Om det ikke ble oppnådd, hadde leverandørene fortsatt eksklusiv rett til å bygge anlegget dersom det på et senere tidspunkt ble sikret finansiering.

Etter flere møter og ulike løsningsforslag fra leverandørene, terminerte Gaia Salmon avtalen i oktober 2021. Da hadde de, sammen med investorene, konkludert med at anlegget ikke lot seg finansiere. Like etter, i desember, sendte Gaia Salmon ut en tilbudsforespørsel til Eyvi og Total Betong – men også andre aktører – for bygging av et RAS-smoltanlegg på Galtneset.

Eyvi og Total Betong varslet deretter krav mot Gaia Salmon, som de mente at hadde misligholdt avtalen. Senere skal de ha lest i media at Gaia Salmon hadde inngått en avtale med VAQ, Overhalla Betongbygg og Øksnes Entreprenør. Eyvi og Total Betong tok ut stevning mot Gaia Salmon i februar 2024.

F.v: CEO Erik Hernes og styreleder Roald Dolmen i Gaia Salmon, ordfører på Træna Jan Helge Andersen, og styreleder Pål Kristian Moe og CEO Sondre Høidalen i VAQ. Foto: VAQ

Uenige om ekslusivitet
Ett år senere har leverandørene fått medhold i store deler av sine hovedpunkter. Dommen, som iLaks har fått innsyn i, er på nær 50 sider. Her fremgår det at partene i hovedsak er uenige om avtalens punkt om eksklusivitet.

Gaia Salmon mener at leverandørene hadde eksklusiv rett til å bygge anlegget på Galtneset kun dersom det ble et matfiskanlegg. Det er retten uenig i, blant annet på grunn av avtalens ordlyd, og fordi de ikke ser et stort nok skille mellom postsmolt- og matfiskanlegg.

Like før avtalen ble terminert av Gaia Salmon, leverte Eyvi og Total Betong et prosjektforslag for et matfiskanlegg med en pris på cirka 1,6 milliarder kroner. Deretter foreslo de en todelt løsning (ett postsmolt- og ett matfiskanlegg). Retten er kritisk til at Gaia Salmon ikke undersøkte videre om leverandørene kunne klare å gjøre jobben til en lavere pris som ville la seg finansiere, før de terminerte avtalen og sendte ut tilbudsforespørsel til flere aktører.

“Retten er ikke i tvil om at Eyvi/TB hadde vært i stand til å prosjektere et tilnærmet likt anlegg til en sammenlignbar pris med det anlegget som er oppført av VAQ og øvrige leverandører. Det er ingen objektive holdepunkter for at finansieringen ville vært vanskeligere med Eyvi/TB som leverandører,” heter det i dommen fra Oslo tingrett. Her et illustrasjonsfoto fra Arctic Seafarm, som Total Betong og Eyvi skal bygge. Foto: Eyvi

Gaia Salmon har opplyst at det nå oppførte anlegget fikk en prislapp på 1,15 milliarder kroner.

Fornøyde med gjennomslag
Total Betong og Eyvi mener at de har lidd et fortjenestetap på til sammen 263 millioner kroner. Retten har imidlertid konkludert med at det skjønnsmessige totale tapet skal settes til 70 millioner kroner – som leverandørene er tilkjent i erstatning.

Leverandørene saksøkte også de fem styremedlemmene i Gaia Salmon Holding og Gaia Salmon Postsmolt. Styremedlemmene er frikjent, og leverandørene må erstatte 700.000 kroner av deres sakskostnader.

iLaks har vært i kontakt med de tre selskapene for en kommentar til saken. Eyvi-CEO Kjetil Isaksen sier at de er glade for at tingretten er enig i selskapets vurderinger. Isaksen og Kurt Helland, daglig leder i Total Betong, henviser begge til sin advokat Asbjørn Breistein.

Asbjørn Breistein representerer leverandørene i saken. Han forteller at han nå skal studere dommen nærmere sammen med sine klienter. Foto: Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig

– Klientene er godt fornøyde med å få gjennomslag for sine hovedprinsipper, og det er en grundig dom på de punktene. Men så ble det ikke gjennomslag for ansvaret til styremedlemmene, og ikke den utmålingen saksøkerne opprinnelig ønsket, sier Breistein på vegne av sine klienter.

Erik Hernes, CEO i Gaia Salmon, svarer at oppdrettsselskapet tar dommen til etterretning. Per nå har han ikke mer å si om saken.

Rettens avgjørelse kan fremdeles ankes. Ingen av partene har svart på spørsmål om de vurderer å anke saken.

Les også: Endúr betaler en milliard kroner for Total Betong-gruppen – med penger fra Witzøe