Ga perlesnormaneten elektrisk støt: – Neslecellene trigges helt klart

Nyheter
0

Nofima og Harbor ser lovende effekter av å utsette den fryktede maneten for strøm.

I oktober monterte Harbor strømgjerder på Bremnes Seashore sin lokalitet Trettholmosen, i havgapet utenfor Bømlo. Håpet er at gjerdene skal kunne bidra i kampen mot både lakselus og maneter.

Tidligere forsøk på maneter har indikert at spenningen fra strøm trigger manetenes nervesystem: Den sviende neslegiften skytes ut, og manetene uskadeliggjøres. I helgen ble hypotesen forsterket:

– Vi er på farten av noe veldig spennende her, sier Nofima-forsker Bjørn Roth.

Han er prosjektleder for et FHF-støttet samarbeid mellom Nofima og Harbor, der de skal finne ut om elektrisk støt utløser giftkjertlene hos perlesnormanet.

Skyter ut «gifttråder»
Roth og Harbor har jobbet iherdig de siste dagene. På fredag hadde perlesnormaneten, som i fjor vinter tok livet av flere millioner oppdrettslaks, funnet veien frem til merdene på Trettholmosen. Harbors ansatte var raske til å fiske opp noen eksemplarer, og levere dem til Nofima for lab-undersøkelser.

– Effekten var veldig positiv. Før- og etterbilder viser tydelig at det løses ut mye nesleceller. Det ser man på alle trådene som skytes ut – neslecellene trigges helt klart, sier Christian Bjørnsen, daglig leder i Harbor.

Videoen under viser hva som skjedde da de utsatte perlesnormaneten for strøm, tilsvarende det man kan gjøre med strømgjerde-teknologien:

Når neslegiften skytes ut slik, må maneten bruke lang tid på å bygge opp giftlageret sitt igjen. Teorien er at maneten dermed blir uskadeliggjort.

– Nå gjelder det å teste dette i et større omfang, se på fisken og på effekten over tid. Men at manetene skyter ut neslegiften, er helt klart, sier Roth.

Les også: Ny giv for strømgjerdesatsing mot lus – og maneter?

En vei å gå
Nofima-forskeren kaller studien for et pionér-arbeid, som de må jobbe mer med fremover.

Prosjektleder Bjørn Roth fra Nofima (bakerst i båten) og Tarald Kleppa Øvrebø, fagsjef for biologi i Harbor, på et tidligere manet-tokt. Foto: Tarald Kleppa Øvrebø

– I bunn og grunn har vi en metode som kan være et tiltak mot maneter, der vi ser at de skyter ut giften, sier Roth.

Selv om resultatene er ferske, og de er på et tidlig stadium av å undersøke effekten av strøm på perlesnormanet, er håpet stort: At elektriske støt kan ufarliggjøre manetene, og redusere fiskedødeligheten i oppdrettsnæringen.

– Hypotesen er forsterket nok en gang; vi har hatt suksess med å trigge nesleceller med teknologien. Videre vil vi jobbe for å bli klokere på hvordan vi utløser dette med størst mulig suksess, sier Tarald Kleppe Øvrebø, fagsjef for biologi i Harbor.

Det er også knyttet spenning til om strømgjerdene på Trettholmosen kan bidra til å forhindre skader på fisken, dersom maneter har kommet inn i merdene. Ifølge Bjørnsen og Roth er dette for tidlig å si. Det tar som regel noen uker fra et «manetangrep» og til man ser effektene på laksen.

Les også: – Om perlesnormaneten først kommer, har vi få utprøvde tiltak å sette inn

Perlesnormaneten har for lengst meldt sin ankomst langs kysten. Så langt i år, per uke 44, er det meldt inn 358 observasjoner av maneten, ifølge JellySafe.

Perlesnormaneten kan bli 30 meter lang og dele seg opp i små biter som lett kommer seg inn i merdene – der den kan gjøre stor skade på fisken med sin neslegift. Foto: Tina Totland Jenssen