Full slakteuke og økende tilgang på storlaks sender prisen ned

Nyheter
1077

Spotprisen under press etter forrige ukes spenstige luftetur.

Ifølge Akvafakta er det solgt 17 prosent mer laksefôr i år enn på samme tid i fjor. Det betyr at det er gode vekstvilkår i sjøen – og økt tilgang på slaktefisk. Økt utbud, med fem dagers slakteuke, demper lakseprisen fra nivåene som ble oppnådd sist fredag. 

Fakta

iLaks henter hver fredag etter lunsj inn spotpriser for laks. Dette er fisk som skal leveres den følgende uke. Her kontakter vi flere ledd i verdikjeden, herunder oppdrettere, eksportører og importører. Vi har alltid minst fem uavhengige kilder, selv om ikke alle kildene nødvendigvis vises på trykk. Vi varierer hvilke kilder vi bruker, og bruker ikke de samme kildene hver gang.

– Det begynner å bli forventninger om at 6+ blir lavere betalt enn 4-5 og 5-6. Det er stor overprising på den store, sier en eksportør til iLaks.

– Det er storfisken som har dradd veldig opp, men det virker som det kommer god tilgang på den, sier han, og legger til: – Jeg tror betalingsviljen er svakere enn tidligere.

Fiskekjøperne er avmålte, og venter ytterligere prissvekkelse.

– Det står igjen mye usolgt, selvfølgelig, sier en innkjøper ved et foredlingsselskap. – Alle vet at det kommer veldig mye fisk neste uke. Så det skal mye ned, sier han om lakseprisen.

iLaks’ industrikilder skisserer følgende prisnivå, til oppdretter, for fisk som skal leveres i neste uke:

  • 3-4 kilo 61-63 kroner
  • 4-5 kilo 63-65 kroner
  • 5-6 kilo 65-67 kroner

– Vi endte sist uke på 68 kroner i snitt. Neste uke tenker jeg vi lander på 60-62 kroner i snitt, sier en trader. – Men markedet er usikkert neste uke. Kundene er sure – rett og slett. De sier de ikke vil ha fisk – de må først selge den dyre fisken vi solgte dem.

– Her er ikke et marked på 70 kroner. Da skal du ned på halve volumet. Her er nok fisk totalt sett, mener han.