– Ingen har så dårlig tid som en død laks, heter det.
Effektiv fersklogistikk er sentralt for både hylletid og kvalitet for fisken – begge deler viktige for prisoppnåelsen i laksemarkedet.
Kostnader
Årets marked er preget av ekstraordinært høye priser for ferske produkter, og da brukes det ikke mye tid og krefter på å fryse inn fisken. Med frysekostnader på mellom en og to kroner kiloet, kapitalbinding for lagring, og ofte lavere prisoppnåelse enn i ferskmarkedet, er ikke innfrysing av laks høyt oppe på agendaen for verken kjøpere eller selgere.
Så langt i år er det solgt 7.839 tonn fryst laks, mot 12.049 tonn på samme tid ifjor, viser den siste ukestatistikken fra SSB og Norges Sjømatråd.
Spekulasjon
Innfrysing er gjerne forbundet med spekulasjon, en fryser inn laks i påvente av økte priser. Men med lakseprisene på sitt høyeste nivå siden midten av 1980-tallet, er det tydelig at spekulantene heller satser på andre investeringsobjekter enn innfrysing av laks.