Frykter omdømmetap

Nyheter
621

«Det er knyttet usikkerhet til hvordan konsumentene vil reagere på triploid laks, i hvert fall så lenge utfordringene knyttet til fiskevelferd og -helse ikke er løst. Dessuten vil det kunne skape et omdømmeproblem dersom fisk med synlige deformiteter tilføres markedet. Det kan også være en risiko for at forbrukerne vil oppfatte triploider som genmanipulert mat eller som «mat det er tuklet med» og at aktivistgrupper vil iverksette kampanjer mot oppdrettslaks fordi triploider brukes i produksjonen. (…) Slik skade på merkevaren «norsk laks» vil i tilfelle stride mot akvakulturlovens og Forskriftens formål om tilrettelegging for næringens lønnsomhet og bæredyktige konkurransekraft», skriver Cermaqs advokat i en rapport om triploid laks ifølge Nord24.

Faggruppen for tildeling av grønne konsesjoner har delt ut en rekke konsesjoner til oppdrettselskaper med planer om utsett av triploid laks. Faggruppen mener steril oppdrettslaks ikke vil skade omdømmet til Norge som laksenasjon.

«Etter Faggruppens vurdering er flere matvareprodukter allerede, og har vært i lang tid, triploidisert, uten at det har ført til at produktene har dårlig omdømme», skriver Faggruppen til Nord24.

De viser også til at miljøbevegelsen og interessegrupper har tatt til orde for sterilisering av oppdrettslaks.

«Faggruppen vurderer det som mer sannsynlig at steril laks vil bedre næringens omdømme og tiltaket (med triploid laks, journ. anm.) og viser at næringen tar utfordringene i forhold til vill laks på alvor».