– Vi må selvsagt forberede oss på det verste, og vi har avlyst 20 restaurantkampanjer i Kinas tre største byer i april, sier Sigmund Bjørgo, Sjømatrådets direktør i Kina til Aftenposten.
Les også: Kina stopper laks fra tre fylker
Kinesiske myndigheter varslet onsdag om full stopp av import av hel laks med hode fra Sør-Trøndelag, Nordland og Troms fra mandag 23. mars.
For laks fra andre fylker i Norge krever kinesiske myndigheter nå garantier i norske eksportattester for at fisken er fri for pankreassykdom (PD) og virus som kan forårsake sykdommen infeksiøs lakseanemi (ILA). Dette kravet vil gjelde fra 18. april, opplyser Mattilsynet.
– Ingen tvil, dette kan gå mot full stopp om ikke det blir en løsning i dialogen mellom norske og kinesiske veterinærmyndigheter, sier Bjørgo, som har sin base i Shanghai.
Diskusjonene om ILA har pågått lenge fordi Kina mener at Norge ikke følger de internasjonale dyrehelsestandardene for handel som er utarbeidet av Verdens Dyrehelseorganisasjon (OIE). Mattilsynet har ved flere anledninger sendt dokumentasjon til kinesiske myndigheter som viser at norsk laks oppfyller disse kravene.
Tilsynet mener at det ikke er fare for å smitte kinesisk laksefisk med ILA-virus fordi fiskeproduktene fra Norge går direkte til konsum. ILA-viruset er ikke farlig for mennesker.
Les også: – Dette er ikke et mattrygghetproblem, men et fiskehelseproblem
– Vi kommer til å gjøre det vi kan for at det ikke skal låse seg, sier tilsynsdirektør Kristina Landsverk i Mattilsynet.
– Kineserne er bekymret med tanke på kinesisk fiskehelse. De har laget en risikovurdering som vi ikke har fått tilgang til. Det beste hadde vært om vi kunne sette oss ned og gå gjennom materialet. Men det er problematisk å få kontakt med dem, sier Landsverk.
– ILA-viruset har mange varianter. Noen gir sykdom, andre gjør det ikke. Det er disse grensesnittene vi har vært uenige med kineserne om, sier hun.