Frykter et rekordstort innslag av pukkellaks i elvene: – Vi håper vi tar feil

Nyheter
1774

Naturtjenester i Nord, som gjennomfører naturfaglige oppdrag i Norge og Nord-Vest Russland, tror 2019 blir et enda større pukkellaks år enn i 2017.

Sommeren 2017 ble norske elver invadert av store mengder pukkellaks. Totalt 6.390 pukkellaks fordelt 263 elver, fra Grense Jakobselv i nord til Glomma i sør, ble registrert, ifølge NINA. Pukkellaksen er på Artsdatabankens svarteliste over fremmede arter i kategorien «høy risiko»

Nå frykter Naturtjenester i Nord at omfanget i år blir mangedoblet sammenliknet med 2017.

«Bakgrunnen for det er den store gytebiomassen i Barentsregionen i 2017 med påfølgende vellykket smoltutgang våren 2018. I tillegg har det vært gunstige forhold i sjøen vinteren 2018/2019. I mange vassdrag vil det kunne være mer pukkellaks en stedegen laksefisk», skriver firmaet på sine nettsider.

Ifølge Naturtjenester i Nord har de et spesielt øye for pukkellaksen og innslaget i elvene i Nord-Norge dette året.

«Vi forventer en rekordstor mengde pukkellaks i 2019 og antall og biomasse vil overstige antall atlanterhavslaks i mange elver. Vi tror pukkellaks kan bli den mest tallrike anadrome arten i mange elver i Nord-Norge i 2019, og kanskje den mest tallrike laksearten i hele Barentsregionen? Allerede i midten av juni vil vi registrere de første fangstene fra sjøen og i slutten av juni i elvene», skriver Naturtjenester i Nord på sine Facebook-sider, og fortsetter:

«Vi håper vi tar feil – men vi kan ikke se hvilke faktorer som skulle ”slå feil” for pukkellaksen siden rekordgytingen 2017.»

Rune Muladal, biolog og daglig leder ved Naturtjenester i Nord, sier man er bedre forberedt nå enn i 2017.

– Det er mye større fokus på pukkellaks nå i forhold til i 2017 og flere er nå forberedt på at det kan komme en invasjon. Det er en rekke tiltak som kan settes inn, og det er litt opp til hver elv med tanke på hva de ønsker å gjøre. Trolig må mye av arbeidet mot pukkellaks baseres på egeninnsats, sier han til Nordlys.