– Sjømat er trygt, og det er sunnere enn mye annen mat, sier Øyvind Lie. Han leder Nifes, Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning.
Hit sendes blant annet prøver fra 13.000 oppdrettsfisk årlig, i tillegg til villfisk som torsk, sild og makrell. Forskerne sjekker prøvene for næringsinnhold, giftstoffer og antibiotika, blant annet.
– Vi har god oversikt over hvor trygg og sunn sjømaten er, sier Lie til Sysla.
Mer, ikke mindre
Han er opptatt av at folk bør spise mer sjømat, inkludert oppdrettslaks.
– Oppdrettslaks er en av de mest overvåkede artene vi har. Vi har aldri funnet ulovlige eller uønskede stoffer over grenseverdiene, sier han.
FAKTA
- Forsker på ernæring til fisk og på hvordan konsum av fisk og sjømat virker på helsen.
- Instituttet er knyttet til Nærings- og fiskeridepartementet og gir råd til myndigheter, næring og forvaltning.
- Utfører i tillegg overvåkningsoppgaver for Mattilsynet.
- Har 138 ansatte fordelt på forskningsseksjoner og laboratorier på Nordnes i Bergen.
Laksen er en viktig kilde til marint omega 3 og vitamin D, understreker han.
Mange bekymret
Mens voksne menn spiser tilstrekkelig med fisk, viser undersøkelser at spesielt unge kvinner og gravide spiser for lite. Det bekymrer forskningsdirektør Ingvild Eide Graff.
– Mange tør kanskje ikke spise fisk fordi de er bekymret for kvikksølv og andre uønskede giftstoffer. Men dette bunner i så fall i manglende kunnskap. Vitenskapskomiteen for mattrygghet oppsummerte før jul at gravide og ammende ikke trenger å bekymre seg. Tvert i mot, de bør øke sjømatinntaket av hensyn til barnets utvikling, sier hun.
– Hvorfor er det mange som tror oppdrettslaksen ikke er sunn?
– Det lurer vi også på. Jeg forstår at det blir stilt spørsmål ved nivået av antibiotika, for eksempel. Men oppdrettsnæringen brukte 50 ganger mer i 1987 enn de gjør i dag. Siden har det vært en formidabel utvikling av vaksiner og fôr, slik at fisken har blitt mer robust. Næringen har fått mer erfaring og er blitt mer profesjonell.
En studie viser at lavt Omega 3-inntak hos mor i svangerskapet henger sammen med symptomer på depresjon etter fødselen. Forskning tyder også på at inntak av DHA, som finnes i fisk, hjelper forsterets nerveceller til å snakke sammen.
– Hvis mor får i seg for lite sjømat, kan det gå ut over barnets kognitive utvikling, sier Graff.
60 telefoner
For to år siden lyste en VG-forside mot sommer-Norge. Den slo fast: – Ikke spis oppdrettslaks. Graff husker dagen godt.
– Det var 10. juni 2013. Jeg fikk 60 telefoner fra pressen den dagen, sier hun.
Fremdeles blir hun oppringt av folk som er bekymret etter å ha lest VG-artikkelen. I ettertid er mye av det som kom frem der tilbakevist.
– Vi moret oss over hvordan BT plukket det hele fra hverandre, sier Lie.
Insektmel
I tillegg til å forske på oppdrettsfisk og villfisk, forsker de blant annet på hva fremtidens fiskefôr kan bestå av. Insektmel er ett alternativ.
– Det er viktig å vite hva fisken trenger. Det kan brukes til å sette sammen fôr som gir robust fisk med god kvalitet, sier Lie.
– Ikke kjøpt og betalt
Nifes får 50 prosent av finansieringen sin fra Nærings- og fiskeridepartementet. Lie understreker at forskningen er kvalitetssikret og uavhengig.
– Vi blir møtt med at vi er kjøpt og betalt av næringen. Men vi er ikke det. Noen synes at vi er for negative, andre at vi er for positive. Men vi viser bare frem det vi finner gjennom forskning, sier han.