– Frykt for at vi står overfor en vedvarende priskorreksjon

Nyheter
3215

Analytiker ser behov for et lavere prisnivå i fiskediskene for å absorbere den kommende tilbudsveksten.

I midten av november gikk Carnegie-analytiker Lage Bøhren ut med spådommer om at lakseprisene ville holde seg svært høye godt inn i første kvartal.

Spådommen holdt ikke vann, og lakseprisene i fjerde kvartal ble de laveste i 2017. Så langt i første kvartal 2018 ligger lakseprisene om lag 20 kroner under nivået på samme tid i fjor. Som en funksjon av dette, har lakseaksjene på Oslo Børs falt rundt tolv prosent siden midten av november.

– Grunnen til at aksjene har vært svake de siste månedene er at den ventede tilbudsøkningen i fjerde kvartal sendte prisene mer ned enn ventet. Når vi samtidig vet at det kommer mer laks på markedet i år enn i fjor, skaper det naturligvis frykt for at vi står overfor en vedvarende priskorreksjon. Men utfallsrommet for veksten er betydelig, og særlig avhengig av at den positive biologiske utviklingen i Norge fortsetter. Derfor vil selskapenes guiding både for egen vekst og industrien som helhet få mye oppmerksomhet, sier Lage Bøhren til TDN Direkt.

Videre tror Bøhren at kommentarer om etterspørselsutvikling vil følges nøye, samt hva oppdretterne sier om pris og volum på sine faste leveringskontrakter for 2018, siden disse er av stor betydning for prisnivået i butikk.

– Vi vet at det har vært et uvanlig stort sprik mellom selgere og kjøpere i kontraktmarkedet de siste månedene, og nå får vi svaret på hvem som har gitt mest i forhandlingene. Salgsutviklingen for laks i EU viser i hvert fall at man trenger et lavere prisnivå i fiskediskene for å absorbere den kommende tilbudsveksten på en god måte, sier han.